x

Intervju med Amaranthe: "Nu är det mer Queen möter Rihanna"

Intervju med Amaranthe: "Nu är det mer Queen möter Rihanna"

Hårdrock är precis som möjligheterna att sprida sin musik större än någonsin och att slå sig fram som ett melodiskt metalband är ingen barnlek. Men svenskar verkar ha en benägenhet att lyckas extra bra, och med ovanliga tilltag som trippla frontfigurer och dansanta synthar har denna framgångssaga gått i ruskig takt.

Amaranthe har kallats både melodisk döds-, trance- och schlagermetal. Trots eller tack vare uppenbara popinfluenser har deras musik definitivt hyllats mer än vad den provocerat, och på bara fem år har bandet växt till ett monster med ett flertal turnéer i Europa och Nordamerika. GAFFA har pratat med sångerskan Elize Ryd och gitarristen Olof Mörck inför veckans spelning på Sweden Rock Festival, och om det kommande albumet.

Elize: Första gången vi fick spela på Sweden Rock var det jättecoolt, och vi är så glada att få komma tillbaka och spela på hemmaplan igen. När jag gästade Kamelot för några år sedan hann jag gå runt en del eftersom jag slapp alla intervjuer och riggning. Det är ju en av de allra bästa festivalerna! Sist Amaranthe spelade var det så mycket människor att jag var rädd att folk inte skulle se, men nu har vi fått en större scen. Man är lite rädd att man ska prata engelska på scen i Sverige efter 254 resdagar på ett år, men vi kommer aldrig bli som Dolph Lundgren …

Olof: Generellt är allt väldigt noggrant ordnat i Sverige. I södra Europa sätter de upp ett tält, ställer fram öl och så är det klart. Det är nog ett av framgångskoncepten med Sweden Rock, att allt är så uppstyrt. Man känner sig väl omhändertagen både som artist och besökare.

Blir det något nytt material på spelningen?

Olof: Vi har lite olika perspektiv på det där, vissa tycker det kan vara en teaser men det känns lite tidigt. Vi kommer ändå ha spelat låtarna 3000 gånger om några månader.

Elize: Det är ju sex viljor i bandet, hälften ville spela en ny och det räckte inte. Personligen hade jag velat presentera en låt! Det blir en annan surprise istället, mer än så kan jag inte avslöja.

Ni har än så länge varit sparsamma med information om nya skivan. Hur skiljer den sig från era tidigare album?

Elize: Det är rätt tråkigt att släppa kopior på sig själv, min vision är att det ska vara någonting nytt med varje platta. Jag åkte till New York i tio dagar och försökte känna in vad det är som snurrar i atmosfären just nu, för det är vad jag vill bidra med. Det är ju främst Olof och jag som skriver låtarna, och han var inne på samma spår som jag hamnade i. Det känns som att lyssnarna hänger med i vår utveckling så vi är hur pepp som helst!

Olof: Nyckelorden är ”mycket bredare”. För att ge ett specifikt exempel: tidigare har vi kanske blandat tung melodeath med energisk och positiv popmusik. Här har vi gått tillbaka lite till rötterna av våra egna influenser, och det är större spridning på låtarna. På förra skivan hade vi en låt som var Katy Perry möter Marilyn Manson, nu är det mer Queen möter Rihanna.

Hur vi än har ändrat stil och inspiration så är hela bandet alltid med, och att vi nästan är samma medlemmar sedan starten är nog positivt för kredibiliteten. Ur ett eget perspektiv tror jag inte bara det är viktigt för låtskrivandet utan även för yngre fans. Man ser upp till bandet och tar nästan illa vid sig om en medlem slutar för att man har en så stark personlig koppling.

Elize: Oavsett vilka element vi tar in har vi alltid fått det att låta som Amaranthe, och det börjar vi känna oss mer och mer trygga i nu. Vi hoppas släppa tio plattor till såklart, men det blir nog svårt att helt bryta ner vårt sound oavsett vad vi blandar in och det är en trygghet för oss.

Ni har uttalat er om att ni vill ha en positiv ton i er musik. Finns det för lite glad metal?

Olof: Positiv energi kan man lätt förknippa med glädje, men det handlar om att ha en kraft och en styrka en energi som finns i metal. Det handlar om olika sätt att ventilera sina problem, många fans kommer kanske in i hårdrocksvärlden eftersom de inte mår så bra och kan identifiera sig med en dyster världsbild. Men jag tror det finns ett stort utrymme för band som vill ge folk styrka och attityd med ett positivt budskap och där kan vi fylla en stor funktion.

Amaranthes fjärde studioalbum släpps den 22:a oktober. De spelar på Sweden Rock Festival onsdag 8:e juni klockan 21:00.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA