x

INTERVJU: Fews om kommande turnén med Pixies – "bandet verkade gilla det"

INTERVJU: Fews om kommande turnén med Pixies – "bandet verkade gilla det"

Fews är ett London-baserat postpunk-band, med medlemmar från både Sverige och England. Deras debut Means har nått ut fint i indiesfären, men här i Sverige har det varit relativt tyst om gruppen. Kanske kan morgondagens Malmö-spelning ge lite extra och välförtjänt buzz. 

När GAFFA ringer upp medlemmen David Alexander är det för att gratulera till att det nu står klart att Fews agerar förband åt amerikanska Pixies, vars Europaturné kickar igång om några veckor.

Hur gick det till när ni blev tillfrågade?

– Ja det är en bra fråga! Vi är fans av dem och visste ju att de skulle turnera så vi tjatade på folk som jobbade med dem och de vidarebefordrade vår musik och bandet verkade gilla det. Sedan träffade Jay, vår basist, Pixies sångare Black Francis och sen vet jag inte riktigt vad som hände, men nu ska vi vara med och supporta i alla fall!

Hur tror ni att en sådan chans kommer att påverka er som band?

– De flesta som kommer är ju såklart Pixies-fans men jag tror att det är ett bra sätt för folk att få upp ögonen för vårt band men hur det kommer bli efteråt har jag verkligen ingen aning om. Allt kan hända!

Innan Pixies-turnén värmer gruppen upp med en spelning i Malmö på Grand Öl & Mat. Det är inte varje dag Fews visar upp sig på svensk mark.

– Alla i bandet har en koppling till London på något sätt och vi har vår replokal där också, i Camden. Så man kan ju säga att London är bandets hemstad. Det har därför blivit att alla våra turnéer har utgått därifrån eftersom våra grejer är där.

Fews har precis avslutat sin första headline-turné i England.

– Vi är jättenöjda med den! Vi hade allt lite för kul kan man väl säga, säger David och harklar sig. Vi har ju turnerat som förband en hel del innan, så detta var första gången det liksom var vår egen fest och vi fick bestämma. Det var både på gott och ont ...

Vilken var den bästa spelningen på turnén?

– Vi har nog ingen som vi gemensamt tyckte var bäst. Jag kände att London-spelningen var jättebra men det tyckte inte en annan i bandet för då var han lite för bakis den dagen, till exempel. Men hela turnén överlag var väldigt bra, träffade mycket folk och hade det gött!

I våras släppte de sin debutsingel Means och en ny skiva är på gång.

– Den första skivan skrevs under så himla lång tid, även om jag tycker att den är fokuserad så är den ändå lite mer spretig. Nästa skiva kommer nog att kännas ännu mer fokuserad och kanske mer, hård? Vi alla gillar så olika musik så det är alltid spännande när vi ska få ihop det.

Ni har ju jobbat med producenten Dan Carey (Franz Ferdinand, Bat For Lashes, Sia med flera). Om du skulle få helt fria tyglar att välja en producent, vem skulle det bli?

– Oj, vad svårt! Jag älskade verkligen att jobba med Carey, han hade verkligen en stor influens på oss och hans idéer tog verkligen vår skiva till nästa nivå. Men skulle jag välja en så skulle det vara Dave Fridmann (Weezer, The Flaming Lips, Neon Indian med flera). Annars skulle jag hemskt gärna vilja jobba med Dan Carey igen, han har någonting som jag inte riktigt kan sätta fingret på.

Ordet Fews är ett irländsk/keltiskt unisexnamn som betyder skog. Men för bandet betyder det något helt annat.

– Vi tyckte bara det lät najs! Vi ville ha ett kort namn som inte betydde någonting och som inte redan var upptaget. Att hitta på bandnamn är ju hopplöst. Jag och Fred skulle till Systemet och så sa vi att ”Fews”, det ska vi heta. Sen skålade vi för det på kvällen!

Fews ser du härnäst på Grand Öl & Mat i Malmö, 2 november. Sedan väntar en turné med Pixies men även en spelning på årets Iceland Airwaves. 

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA