x

Satanic Surfers-special: här är 10 tokgrymma liverariteter

Satanic Surfers-special: här är 10 tokgrymma liverariteter

Malmös mesta skejtpunkare Satanic Surfers gör ett exklusivt framträdande på KB i Malmö den 24 november tillsammans med Millencolin och Lowest Creature. Med sig har man en låtskatt som saknar motstycke men som också tål att grävas lite djupare i. Vår skribent Patrik Blomqvist har därför listat tio tokgrymma liverariteter som han önskar framföras under konserten.

Your Perfect World (Ten Foot Pole/Satanic Surfers, 1995)

“Your eyes are too close together to see anything or anyone else except for yourself and your asshole”. Gåshuden går i taket av texten i slutet på Satanic Surfers bästa låt tillika alldeles förträffliga antiförtrycksraket. Så aktuell att det vore en dödssynd att inte spela den.

Don’t Fade Away (666 Motor Inn, 1997)

Bland Satanic Surfers virtuosa verk står Don’t Fade Away i en klass för sig. (Lyssna bara på det loungiga introt!) Sedan är det fullt blås för hela slanten. Dramatiskt och melodiskt. Att någon dessutom har tagit sig tiden att försöka tabba Tomek Sokolowskis komplexa basspel är bara det en bedrift.

Sing Along Summer Song (Unconsciously Confined, 2002)

“We could hang out, riding our bikes. I'd shave your head and you could help me with my spikes”. Sing Along Summer Song andas – precis som titeln lyder – så mycket somrig atmosfär att alla årstidshyllningar som Blink-182 och Sum 41 skrivit framstår som rena oktoberrusk. Vem är inte i behov av känslan av 25 grader i slutet på november?

Start Over (666 Motor Inn, 1997)

Har inget som helst dåligt samvete att konstatera följande: det här är låten med Satanic Surfers bästa vers någonsin. Så synkade som leadgitarren och basgitarren är med varandra här är nästan skrämmande. Måste framföras!

Don’t Know What To Do (Skate To Hell, 1993)

Här snackar vi öppna spjäll! K-pistsmattrande pukmangel, råköttiga ackord och ett sjujäkla tempo. Alla skejtare kan nog dessutom relatera till ex-sångaren Erik Kronwalls sörjande av en trasig skateboard.

Don’t Tell Us What We Should Do With Our Bodies, You Filthy Bastards (666 Motor Inn, 1997)

Gruppen är inte bara känd för sina instrumentala färdigheter, utan också för sina aggressiva texter. Så hårt som Rodrigo här attackerar skönhetsidealen och sexismen som vi tvångsmatas med i vår vardag, borde göra den här låten till en lagstadgad disclaimer inför varje reklamsnutt.

Lean Onto You (Going Nowhere Fast, 1999)

Ännu en smaskigt fartfylld låt där bandets härliga öppna ackord blandas med Rodrigos vackra rader. Den här gången dock inte lika hetlevrade budskap, men ack så viktiga – nämligen om kärlek och vänskap.

Use A Bee (Here Of Our Time, 1996)

Antingen så har jag varit på helt fel spelningar, eller så är det faktiskt så att den här juvelen aldrig plockats fram från den annars så välspelade plattan Hero Of Our Time. Hur som helst, jag skulle gå på giget enbart för att få hänga med i textraden i slutet på låten: “Now you've become a statistic figure, a number on a list with no personality or individuality, just a status climber with materialistic needs who soon will live in the United States of Europes Asshole Bureaucrates.”

One Of The Lost Songs (Fragments And Fractions, 2000)

One Of The Lost Songs formar tillsammans med Your Perfect World och Don’t Tell Us What We Should Do With Our Bodies, You Filthy Bastards trion låtar med Rodrigos starkaste texter. Stycket “when we're little kids we might need stories to help us sleep but sooner or later we need stories to wake us up” till denna melodiska och fartfyllda protestsång håller banne mig The Clash-nivå!

How You Relate (Songs From The Crypt, 2000)

Vid första öronkast kan nog How You Relate framstå som lättsam. För nog har vi alla funnit oss själva i bakfyllans hämnd på söndagsmorgonen med bultande skallebank och en smak i munnen som påminner om toalettborstens odör. Men budskapet till detta urköttiga alster känns betydligt mörkare och sorgligare än så. Hur som helst, en tokgiven dänga som lär få ordentlig fart på moshen!

Här ser du Satanic Surfers:

24 nov – KB, Malmö

 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA