x

Björns Vänner: "Slutet får gärna vara riktigt kaosigt"


Det är alltså hela tolv år sedan Björns Vänner gav spelning i Göteborg. Men i helgen är det åter dags, då Malmöbandet intar Sticky Fingers. Vi tog tillfället i akt att skicka över några konsertrelaterade frågor och fick svar på tal.
 
Hej Björns Vänner, hur lyder era spontana tankar inför kvällen? 
– Det ska bli sjukt kul att spela i Göteborg nu på lördag, det var ju … tolv år sen sist – så verkligen long overdue. Vi har repat in lite fler låtar för att bjuda på något lite extra. För några veckor sedan så gjorde vi en liten drömsekvens som beskriver våra tankar och farhågor inför vår spelning på Sticky Fingers (se videon här ovanför, reds. anm). Vi hoppas på någonting i den stilen, fast utan plank och så vidare.
 
Hur hade er scenshow sett ut om det inte fanns några begränsningar?
– Vi hade haft dyrare sladdar som aldrig någonsin går sönder. Kanske någon väl vald konfettibomb någonstans under setet. Men framför allt en dedikerad ljusmänniska som hade lyft fram låtarna ännu mer med stämningsfullt ljus. Alltså inga jättelika effektsökerier som flygande och snurrande trumset eller så, det hade nog inte passat till musiken. Men man ska aldrig säga aldrig …
 
Vad har varit ert största konsertögonblick?
– Det är svårt att beskriva ett specifikt ögonblick, men när vi dammade av orkestern och gjorde våra första spelningar efter att inte ha spelat på några år så kändes det rätt stort. Publiken fanns kvar och hade förstärkts av nya människor, som aldrig hade sett oss innan, som såg oss för första gången – en mäktig känsla. 
 
Om ni skulle jämföra ett Björns Vänner-gig med en film, vilken blir det och varför?
– Finns det någon bra film som innehåller ett antal löst sammanhängande historier som bitvis är lite tragiska så man känner igen sig fast ändå roliga? Börjar det likna något av Roy Andersson möjligtvis? Eller Raymond Carvers Short Cuts? Slutet får gärna vara riktigt kaosigt också. Man går därifrån med gott humör i alla fall. Den filmen!
 
Hur ser framtiden ut? Kommande projekt och planer?
– Vi spelade in med MFMB-Jocke i AGM-studion i somras, och de låtarna ska släppas i vår. Sen måste vi ta tag i live-biten också och försöka fixa lite vår- och sommarspelningar, det är ju det bästa. Har ni någon festival och vill att vi ska spela så hör av er!
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA