x

GUIDE: Här är oktobers viktigaste spelningar

GUIDE: Här är oktobers viktigaste spelningar

Mattias Alkberg

Det finns få artister som Mattias Alkberg. Få konstnärer överhuvudtaget som har samma förmåga att förnya sig och ändå kännas så bekanta. Senaste albumet, det 27:e i ordningen, heter Åtminstone Artificiell Intelligens och ja, det är riktigt jävla bra det också. Så vill en få sig en dos av verkligheten, kolla in herr Alkbergs turnéschema.

4 oktober - Katalin, Uppsala
5 oktober - Kafe de Luxe, Växjö
6 oktober - Klubb Undergrunden, Borås
7 oktober - Biografbaren, Eskilstuna
20 oktober - Kulturens hus, Luleå
21 oktober - Kägelbanan, Stockholm
27 oktober - Klubb Din Mamma, Linköping
28 oktober - High Fidelity, Umeå

Unge Ferrari & Arif

Under epitet Discover What’s Brewing presenteras akter som är på G uppåt på den skandinaviska musikscenen. Under den här kvällen blir det dubbel dos norsk hiphop. Såväl Unge Ferrari som Arif har börjat göra avtryck på den svenska marknaden, men fler borde få upp ögonen för de båda. Så varför inte göra slag i saken, dyka upp och se vad som bryggs. Dessutom helt gratis!

5 oktober - Debaser Strand, Stockholm

Pale Honey

Album nummer två för Göteborgsduon – Tuva Lodmark och Nelly Daltrey –kommer först 13 oktober. Men redan veckan innan bjuder de upp till ös och stök i Linköping. Det måste en väl säga låter riktigt härligt, att liksom få chans att ta del av låtarna innan de finns på din lokala streamingtjänst. För er som missar? De dyker upp lite här och var senare i höst/vinter.

5 oktober - Herrgårn, Linköping

Vasas Flora Och Fauna

Tänk att pop på finlandssvenska skulle vara the shit 2017, kul! För det är väl precis vad det är ändå. Debutalbumet Släkt Med Lotta Svärd älskades av i stort sett alla svensktalande och nu är trion tillbaka med en ny liten pärla i form av Veneziansk Afton. Under oktober finns chansen att se gänget i tre städer, men det blir mer sen va? Hoppas!

6 oktober - Kägelbanan, Stockholm
7 oktober - Örebro Konserthus, Örebro
28 oktober - Palladium, Malmö

Jesus And Mary Chain

Bröderna Reids legendariska band befinner sig åter på svensk mark! Och det med ett nytt album i ryggen. Det tog 19 år innan skottarna återigen släppte en skiva och årets Damage And Joy är faktiskt ett album som funkar riktigt fint. Det gör att vi är än mer peppade på att ännu en gång se gänget på scen. Lär bli indienostalgi av den högre skolan.

6 oktober - Trädgår´n, Göteborg
8 oktober - Münchenbryggeriet, Stockholm

Shabazz Palaces

Seattleduon har hyllats av i princip allt och alla sedan de började släppa ur sig sin egensinniga hiphop 2009. Två album hade de blivit innan 2017 drog igång och under året dubblar de den skörden – för vem tycker egentligen att ett album är tillräckligt att släppa på ett år? Man kan helt enkelt räkna med både gammalt och nytt när de kommer hit i oktober.

7 oktober - Debaser Strand, Stockholm
9 oktober - Pustervik, Göteborg

Thåström

Behöver man presentera Joakim Thåström eller förklara varför man borde gå och se honom? Det känns som onödigt jobb. För alla vet väl redan vem han är, vad han gjort och vad han levererar på scen – om en inte gör det: Google eller chansa och köp biljett. Det går nog knappast att bli besviken på ett sån ”gris i säcken”. Så, vi ses någonstans i höst då.

11-12 oktober - Lisebergshallen, Göteborg
13 oktober - Nöjesfabriken, Karlstad
14 oktober - Conventum Arena, Örebro
27 oktober - Sporthallen, Sundsvall
28 oktober - Energi Arena, Luleå

 

Susanne Sundfør

Det tog ett tag för den norska popstjärnan att få fäste i det svenska musikmedvetandet. För visst hade vi hört hennes röst tillsammans med Röyksopp, med M83, med Kleerup. Men det var först med superhyllade albumet Ten Love Songs – hennes fjärde i ordningen – som svenskarna på allvar fattade Sundførs verkliga storhet. Nu är hon tillbaka på svensk mark!

12 oktober - Södra teatern, Stockholm

The Rolling Stones

Hur många gånger har Keith, Mick, Ron och Charlie egentligen spelat i Sverige? Det går säkert att kolla upp, men vi nöjer oss med ”jävligt många” som svar. Det spelar faktiskt mindre roll, för är det några man kan se om och om igen så är det just The Rolling Stones. Att de sedan har den goda smaken att bjuda in Hellacopters till att öppna är ett plus i kanten.

12 oktober - Friends Arena, Stockholm

Yumi Zouma

När mörkret så sakteliga kryper närmare är det fint att på musikalisk väg fly till varmare, soligare breddgrader. Ett supertips för att göra det är att se Yumi Zouma. Nya Zeeländarna måste vara definitionen av varm popmusik och till Stockholm kommer de med ett rykande färskt album i bagaget. Om det lever upp till debuten Yoncalla? Vi håller tummarna.

12 oktober - Debaser Strand, Stockholm

Little Dragon

Är Little Dragon ett av Sveriges största minst kända band? Mycket möjligt. För trots att de alltid finns högt upp på stora utländska festivalers affischer och levererar album efter album med finfin pop är de inte top of mind för gemene man. Det borde det såklart bli ändring på! I höst ges två chanser för alla svenskar att se till att haka på hyllningståget.

21 oktober - Trädgår’n, Göteborg
22 oktober - Berns, Stockholm

 

Lorentz

Visst gjorde Loso ett namn för sig redan tillsammans med brorsan Sakarias men det var först med soloplattan Kärlekslåtar som han blev riktigt stor. Efter ett idogt turnerande drog han sig tillbaka till studion och i somras kom det där efterlängtade albumet. Under WOW bjöd han på debutgig med nya låtar, det lät grymt! Nu väntar en rejäl turnévända, missa inte!

21 oktober - Väven, Umeå

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA