x

Svenska punkarna skickar ut kontroversiell jullåt – premiär här

Svenska punkarna skickar ut kontroversiell jullåt – premiär här

Svensk-keltiska folkpunkarna Finnegan's Hell skrev enligt GAFFAs läsare årets jullåt då de släppte Drunken Christmas 2013 och nu följer de upp succén med ännu en kontroversiell komposition.
 
Denna gång har socialrealismen fått stå tillbaka för mer andliga tongångar och en nytolkning av bibeln. Finnegan's Hell har nämligen skrivit en dryckesgospel som erbjuder ett radikalt annorlunda perspektiv på korsfästelsen och hävdar att Jesus, då han spikades upp, ska ha yttrat att han ville till paradiset för att simma i en flod av gin. 
 
– Det är väl inte omöjligt att det faktiskt var så han sa? Ingen har ju i alla fall kunnat bevisa motsatsen, säger bandets basist, San Finnegan, till GAFFA.
 
Att ett svensk-keltiskt punkband ger sig i kast med att göra en amerikanskklingande gospel hör inte till vanligheterna, men det var just därför gruppen bestämde sig för att satsa på det.
 
– Vi lyssnade på en samlingsplatta med Elvis i turnébussen i somras och där dök det upp en gospellåt, varpå det slog oss att ingen någonsin spelat in en dryckesgospel. Det ville vi så klart ändra på, säger San Finnegan.
 
Videon till låten spelades in i en kyrka i Lund tillsammans med en brokig skara människor man fått tag i genom street casting. 
 
– Till vår stora förvåning dök det plötsligt upp en ortodox jude mellan en punkare och en turkisk skådespelerska i församlingen. Det är någonting speciellt i julmusik som förenar människor från vitt skilda kulturer.
 
Kolla in premiären:
 
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA