x

Drake brottas med faderskap

Drake brottas med faderskap

Den kanadensiske rapparen Drake är utan tvekan en av 2010-talets mest framgångsrika artister. En av de kvalitéer som hjälpt honom att stå ut bland alla rappare är hans vilja att blotta sitt hjärta och visa sina känslor genom sin musik. I en rapvärld där de flesta artister ägnar sig åt våldsamma stereotyper har Drake ansetts vara en frisk fläkt. En manlig rappare som vågar dela med sig av sitt privatliv och sina misslyckade relationer, och på så sätt skapa en mer nyanserad bild av manlighet än vad kommersiell rapmusik brukar kunna erbjuda.

Men på senaste tiden har bilden som Drake kultiverat av sig själv som en känslig karaktär som lyssnaren kan identifiera sig med ifrågasatts från flera håll då det visat sig att han är långt ifrån så öppen med sitt privatliv som han gett sken av. Samtidigt fortsätter Drakes karriär att slå nya rekord. Hans nya skiva slog rekord på både Apple Music och Spotify och samtidigt tog han sig tid att hjälpa till att slå nytt rekord på spelstreamingsiten Twitch då han spelade spelet Fortnite.

En tillfällig affär?
Det hela började januari 2017 med några paparazzi-bilder på Drake och en kvinna på en japansk restaurang i Amsterdam. Denna kvinna visade sig vara Sophie Brussaux, en fransk konstnär med ett förflutet i porrfilmsindustrin. Kort efter denna tillfälliga romans började Brussaux på sitt Instagramkonto visa bilder på en växande mage. Enligt henne var det inget tvivel om att Drake var fadern. Enligt henne har också Drake uppmanat henne att göra en abort. Detta har förnekats av Drakes pressrepresentanter men enligt dem har Drake lovat att ta sitt ansvar för barnet om det skulle visa sig att han var fadern. Efter att Brussauxs son fötts i slutet av 2017 har det enligt många källor pågått en rättsprocess mot Drake för att han ska hjälpa till med föräldrastöd till Brussaux.

LÄS OCKSÅ: Mr Cool – inget ärende för JK

Mahbed?
Ett rykte som spred sig som en löpeld över sociala medier var att Drakes sons namn skulle var ”Adonis Mahbed” detta har använts som ett sätt att förklara den något kryptiska textraden från Drakes hitlåt ”God’s Plan”:"I only love my bed and my momma" My bed skulle vara en ordlek för Mahbed. Problemet är att ”God’s Plan” kom ut innan Drake ens visste om graviditeten. Det har senare visat sig att ryktet först spreds av ett twitterkonto som specialiserat sig på att parodiera och driva med Drake och hans image.

Artikeln fortsätter under låten.

Pusha T
Strax innan Drakes nya album kom släppte den amerikanske rapparen Pusha T sin låt ”The Story Of Adidon” där han angriper Drake på många punkter. Framförallt i en vers där han nämner sonen och nämner att Drake inte tar sitt ansvar som far. Detta får en extra spänning då Drake ofta anklagat sina egna föräldrar för att vara frånvarande.

Pusha T slog igenom i rapduon Clipse och har sedan duon splittrades 2010 varit verksam som soloartist på Kanye Wests skivbolag G.O.O.D Music som han sedan 2015 också har blivit skivbolagsdirektör för.

Scorpion
Allt detta har gjort att spänningen varit extra stor inför Drakes femte studioalbum Scorpion, som till slut släpptes den 29 juni i år. Innan albumsläppet har Drake varit väldigt tyst kring frågan om hans faderskap och anklagelserna från Pusha T. När dubbelalbumet väl kom ut möttes det av blandad kritik och blev både hyllat och kritiserat. Men en aspekt som fascinerat de flesta är de låtar där Drake talar om sin son och moder. Till skillnad från tidigare väljer Drake att klart och tydligt erkänna att det är hans barn och talar också om hur kort relationen med Brussaux var. En förklaring som han ger till sin tystnad kring det hela har varit att han vill skydda sin unga son från den uppmärksamhet hans berömdhet drar med sig.

LÄS OCKSÅ: Han är strörre än rocken

Frågan är om turerna kring detta har sårat Drakes trovärdighet som artist, då han alltid presenterat sig som ärlig och villig att diskutera sitt privatliv. Om man ska gå efter de första rapporterna verkar så inte vara fallet då albumet, som tidigare nämnt, slagit rekord för streaming både på Apple Music och Spotify. Försäljningen, däremot, har varit något svagare än förväntat.

Det mesta tyder dock på att Drakes popularitet går oskadd genom dessa turer. Det senaste decenniets mest populäre hip-hop musiker har etablerat sig på ett sätt som gör att personliga skandaler inte påverkar hans förmåga att locka nya lyssnare.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA