x

”Jag fick Jesse Hughes plektrum i ögat”

”Jag fick Jesse Hughes plektrum i ögat”

Indierockarna Pale Honey har spelat på olika event runt Way Out West – men aldrig på den faktiska festivalen. Inför debuten berättar de om sina bästa WOW-minnen och om varför festivalen betyder något för Göteborg.

Tuva Lodmark och Nelly Daltrey var bara 13 år gamla när Way Out West drog igång. Det blev med andra ord inget besök den gången.

– Sen följde en hård kamp där jag varje år försökte spara ihop pengar till en biljett, men jag lyckades aldrig … så första gången jag gick var jag 18, säger Tuva.

Har ni gått mycket genom åren sen dess?

– Jag har egentligen bara gått en gång, då var det bara för att se Mark Lanegan. Men jag hade PMS och panikångest samtidigt, vilket inte var en bra kombo. Jag minns att jag stod längst fram under spelningen och grät, sen har jag aldrig kommit tillbaka som besökare, säger Nelly.

– Jag har väl gått vart annat år kanske. Ett kärt minne är när jag såg Eagles Of Death Metal och Jesse Hughes kastade ut ett plektrum i publiken. Det landade prick i mitt högra öga. Jag kunde inte se på en timme och det blev ett rött hjärtformat märke i ögonvitan som var kvar några veckor, säger Tuva.

LÄS OCKSÅ: 15 starka festivaltips inför Way Out West

Även om ingen av dem varit på festivalen alla år har de själva alltid hoppats på att bokas till stadens stora festival.

– Way Out West har liksom varit en dröm ända sedan vi stod och tragglade i replokalen i källaren på en fritidsgård. Det beror antagligen lite extra mycket på att festivalen är i vår hemstad och alla går dit, säger Tuva och Nelly kommer in på varför det kan vara viktigt med drömscener för återväxten.

Det blir ju en hel musikvecka också kring Way Out West där många andra ställen också vill passa på att ha livemusik. För de som gillar att spana på band och artister är det ett utmärkt tillfälle att också bli inspirerade. Kanske sås det ett litet frö om att själva våga sätta igång någonting eget, säger Nelly.

4 GALNA WOW-UPPLEVELSER: "Jag fick Håkan Hellström att visa sin rumpa"

Har man som Göteborgsband släppt två rätt hyllade indiealbum, då har man spelat på rätt många ställen i sin hemstad också. Det gäller även för Pale Honey, men det innebär inte att spelningen på Stay Out West känns som en i mängden.

– Det är klart det känns jättespeciellt och otroligt fint att få vara en del av programmet. Som ett erkännande på något vis. Det fetaste av feta hade ju varit att spela på själva festivalområdet, men det är bra att ha kvar några milstolpar att drömma om också, säger Tuva.

HURULA INFÖR WOW: "Det är något med människorna framför scenen"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA