x

“Dags att visa Sverige var de viktigaste spelställena finns”

“Dags att visa Sverige var de viktigaste spelställena finns”

Anna von Hausswolff levererar några av decembers bästa klappar. Hon har nämligen bestämt sig för att göra en mindre Sverigeturné där hon besöker tre av landets mest intima och genuina klubblokaler.

– Alla tre spelställen är ju av utrotningshotade slag så det känns bra att få kavla upp ärmarna och visa Sverige var de bästa och viktigaste spelställena faktiskt finns. Det kommer bli svettigt och intensivt, säger hon till GAFFA.

Hur hade din scenshow sett ut om det inte fanns några begränsningar?

– Då hade jag byggt en konsertsal genom att spränga hål i ett berg och sedan hade jag byggt världens största piporgel därinne med pipor i sten.

Vilken är världens bästa liveakt just nu?

PJ Harvey. Hennes närvaro är trollbindande och hon är så otroligt bra på att uttrycka sig i text utan att det blir pretentiöst eller tillgjort. Hon är bäst på texter. Bättre än Nick Cave och Bob Dylan, bättre än alla. Både på att leverera dem och skriva dem.

Vad har varit ditt största konsertögonblick?

– Det var när pappa tog med mig på en Diamanda Galás-konsert på Södra Teatern när jag var 16 år gammal. Det var det starkaste och konstigaste jag någonsin hade sett. Genrer korsade varandra till höger och vänster. Hon var ej förställd och inte rädd för att vara extrem. Jag tyckte hon var så modig och stark.

Galnaste då?

– Det är faktiskt Diamanda Galás, av samma anledning som ovan. Mitt galnaste minne som artist var nog i Paris när en man i publiken började skrika att jag var en hora. Det blev ett jäkla liv och folk började skrika tillbaka till mannen. Han blev utslängd av vakterna och jag spelade på som vanligt. Väldigt konstig spelning med något kluvna känslor. 


Om du skulle jämföra ett Anna von Hausswolff-gig med en film, vilken blir det och varför?

Alien från 1979, av Ridley Scott. En supervacker men något kuslig plats med massa äckliga små och stora varelser här och där. Med hjältar och antihjältar. Känns som en passande plats för min musik.

Här ser du Anna von Hausswolff:

12/12 Slaktkyrkan, Stockholm

13/12 Plan B, Malmö

14/12 Plan B, Malmö

15/12 Truckstop Alaska, Göteborg

16/12 Truckstop Alaska, Göteborg

GAFFA-PRISET: Rösta på Anna von Hausswolff mfl här


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA