x

PREMIÄR: Ludwig Bell och Peter Morén fångar samtidens besatthet av yta

PREMIÄR: Ludwig Bell och Peter Morén fångar samtidens besatthet av yta

Ludwig Bell kan framöver visa upp finfina samarbeten, exempelvis med Petra Marklund och Linnea Olsson. På första singeln är det dock Peter Morén, från Peter Bjorn And John som gästar och GAFFA premiärar låten. Men hur kickade egentligen Körsbärsblom I Kungsträdgården igång?
 
– Processen började med att jag och en kompis som heter Jonas satt och skrev lite pop på måfå, säger Ludwig Bell till GAFFA och fortsätter:
 
– Vi snubblade tillsammans över några rader som jag tyckte fångade samtidens besatthet av yta på ett fint sätt. Därifrån tog jag det vidare. Det var ingen särskild händelse utan en molande känsla av lamslagenhet inför en jävligt trist utveckling av samhället och klimatet.
 
Samarbetet med Peter Morén föll sig ganska naturligt.
 
– Jag och Peter har träffats många gånger genom åren och pratat om att vi borde skriva nåt ihop. Och när den här låten började få en härlig jangel-pop-känsla var det uppenbart att jag skulle fråga just Peter. Så jag skickade över första halvan till honom och någon dag senare kom den tillbaka med en ny vers och var typ klar.

Inspirationen till låten kom från det som händer runtomkring oss.

– En bister verklighet, ett hårdare samhälle, och samtidigt översköljs man av vackra bilder från folks liv som ger nån typ av falskt lugn? 

Vad handlar den om?
 
– Att den långsamma glidningen utför gör det så svårt att reagera. Normalisering av rasism, växande klyftor, ett jordklot som sakta men säkert förstörs. Man borde väl göra mer, hela tiden? Jag försöker göra något bra varje dag, men önskar att jag gjorde mer, att jag var mer som Greta Thunberg.
 
Och samtidigt pågår en annan verklighet på nätet där alla har det härligt.
 
– Alltså jag menar inte att det är fel – jag vill ju också vara på Coachella, jag vill också visa upp min nya snygga tröja och berätta var jag köpt den. Jag kanske inte kommenterar "Njut!" under semesterbilder men blir glad av att se kompisar ha det bra liksom. Det är bara den där diskrepansen som börjat skava i själen som beskrivs i låten.

Under våren kommer Ludwig Bell släppa flera låtar, där varje spår bär på ett samarbete med en annan artist/låtskrivare som han tycker om.

– Sen kanske jag fortsätter skriva lite åt andra som jag gjort de senaste åren. Och så ska jag söka specialisttjänstgöring, men vet faktiskt inte som vad. Tips mottages tacksamt!

Ta del av premiären av Körsbärsblom I Kungsträdgården här:

LÄS OCKSÅ: Rockstjärnor stämmer Sony och Universal


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA