x

Svea: "Jag älskar känslan den typen av musik förmedlar"

Svea: "Jag älskar känslan den typen av musik förmedlar"

– Jag blir sjukt inspirerad att coola kvinnor som har starka budskap och mäktiga röster.

Svea talar klarspråk och gör det ur en ung kvinnas perspektiv. Den här artisten må vara kommersiell men vågar sjunga om tabubelagda ämnen och prata rakt på sak om dem.

Men om vi tar det från början: Hur kom hon i kontakt med musik?

– Jag har alltid sjungit, ända sen jag var liten. Jag sjöng länge i kyrkokör, därefter började jag musikskola och sedan vidare till musikgymnasium. När jag var ungefär elva började jag även lägga upp covers på Youtube som jag spelade in själv. Mamma och pappa fattade nog snabbare än vad jag gjorde det, och även om sången alltid har funnits med mig så var det inte förrän jag blev äldre och började uppträda på scen som jag förstod att det är det här jag vill hålla på med. 

Själva musikskapandet kickade igång för bara ett år och redan nu står hon med en EP där hon har varit med och skrivit text och melodi till alla låtarna. "Häftigt och lite sårbart" som hon själv säger.

Vad har du för utgångspunkt musikaliskt?

– Jag kommer mycket från soul och R&B och influeras främst av det soundet. Jag älskar även känslan den typen av musik förmedlar, vilket har blivit min utgångspunkt. För mig är det viktigt att ha något att säga och sen kunna förmedla det.

Vad för slags känslor får du ut av att förmedla musiken?

– Jag känner en glädje och ofta känner jag mig väldigt stark efter att ha gjort en låt som är personlig. Oavsett om det ligger en ilska eller svek bakom en låt så är mitt fokus att försöka vända allt det mörka till en plats där man känner sig stark. Även om allt känns skit så vill jag att det ska finnas hopp i min musik.

Har du själv några tankar kring det estetiska? Hur vill du att din musik ska framställas rent visuellt?

– Jag jobbar med en hel del tyngd och bas i mina låtar, så någon typ av mystik tänker jag mig rent visuellt. Behöver inte vara mörkt, men jag gillar att man kan lämna lite utrymme för fantasi.

LÄS OCKSÅ: Världsartister tar ställning mot Liam Neeson efter rasistuttalande


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA