x

LISTA: 10 låtar om sexuella övergrepp och våld i nära relationer

LISTA: 10 låtar om sexuella övergrepp och våld i nära relationer

Inom musiken sjungs det ofta om ämnen som kärlek och hjärtesorg. Men det finns också många låtar som belyser viktiga och tyngre ämnen. GAFFA har listat tio låtar som tar upp sexuella övergrepp, våldtäkter och våld i nära relationer. 

Säkert! – Allt Som Är Ditt

Annika Norlin släppte 2007 albumet Säkert! och låten Allt Som Är Ditt. I texten sjunger Norlin bland annat "Åh, tänk om du hade gått en annan väg. Eller inte vart så korkad och gått ute själv. Du kanske hade fel kjol eller kanske gick för sakta. Det måste va' ditt fel. Det var aldrig ditt fel". Men när låten släpptes fick den inte alls den responsen som hon väntat sig.

– Det har varit ganska jobbigt att folk har missuppfattat den så mycket. För mig är låten en berättad historia rakt upp och ned. Om hur det känns som anhörig när någon man älskar råkar ut för någon sån här skit. Och när man känner att staten inte kan hjälpa till, det är då man hamnar i det där ”dom jävlarna ska skjutas”. Att ta itu med saken. Men jag ville bara sätta fokus på vem det är som faktiskt har gjort fel, sade Annika Norlin om låten till Aftonbladet.

                                                       

Lady Gaga - Til It Happens To You 

Låten Til It Happens To You släpptes 2015 som soundtrack till filmen The Hunting Ground som tar upp våld på college. För Los Angeles Times berättar Lady Gaga om singeln:

– Låten blev en konversation mellan två kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Det var verkligen svårt för mig när sången kom ut. Jag var verkligen stressad över den. Varje gång jag lyssnar på den gråter jag.

Rihanna - Man Down                                                                                                        

Rihanna fick hård kritik när videon släpptes till Man Down 2010. I den ser man sångerskan skjuta en man som utsatt henne för sexuella övergrepp. Texten till låten nämner inte uttryckligen våldtäkt men Rihanna har i efterhand berättat att den handlar om det. I en intervju med Bet försvarar sångerskan videon och låten.

– Våldtäkter händer tyvärr över hela världen och i våra egna hem och vi fortsätter att låtsas som att det inte händer.

Tracy Chapman – Behind The Wall 

I låten berättar sångerskan att hon hör en kvinna som skriker för att hon blir misshandlad av sin man. Hon berättar om hur polisen vägrar att ingripa och hjälpa kvinnan. I sista versen så lyder texten följande: "Last night I heard the screaming. Then a silence that chilled my soul. I prayed that I was dreaming. When I saw the ambulance in the road/ And the policeman said / I’m here to keep the peace".

Chapman har valt att fokusera på texten genom att göra den helt a-capella. 

Dixie Chicks - Goodbye Earl

Dixie Chicks har här försökt hitta ett sätt att se humor i att söka hämnd för destruktivt våld. Goodbye, Earl handlar om de två bästa kompisarna Mary Anne och Wanda som planerar Wandas mans död. Det här händer efter att Wanda ansökt om en skilsmässa och han har slagit henne så mycket att hon hamnat på intensiven. Dixie Chicks sjunger “It didn’t take ’em long to decide that Earl had to die”. Texten berättar också om att Earl blir förgiftad och dumpas i en sjö men att polisen inte letar efter han eftersom han är "a missing person who nobody missed at all.” I videon tar countrytrion det ett steg längre och Dennis Franz spelar Earl som dyker upp som ett dansande lik.

   

Florence + the Machine - Kiss With A Fist

När låten släpptes spekulerades det kring om Florence Welch sjöng att det är bättre att bli slagen av en man än ignorerad. I texten sjunger hon bland annat "You hit me once, I hit you back / You gave a kick, I gave a slap / You smashed a plate over my head / Then I set fire to our bed" I en intervju med Uncut magazine i januari 2010 slår Florence Welch tillbaka mot spekulationerna.

– Jag vill göra det klart att en man har aldrig slagit mig och jag skulle aldrig förespråka det i en låt. Det är inga offer i den här låten. De slår båda varandra. Det är en sång som beskriver ett destruktivt förhållande som båda parterna tycker om. Men det är en metafor.

Lana Del Rey - Ultraviolence

I den här kontroversiella låten som gavs ut 2014 finns den uppmärksammade textraden "He hit me and it felt like a kiss". Spåret handlar om ett destruktivt och våldsamt förhållande och Lana Del Rey har anklagats för att glamourisera det. I en intervju med Paper 2017 pratar sångerskan om låten.

– Jag gillar det inte, jag sjunger Ultraviolence men jag sjunger inte den textraden längre. Att ha någon som är aggressiv i ett förhållande var det enda förhållandet jag visste om. Jag kommer inte säga att texten var 100 procent sann men jag känner mig bekväm med att säga att jag var van vid turbulenta och annorlunda förhållanden och det var inte på grund av mig.

Dua Lipa - Hotter Than Hell

Dua Lipas hit kom ut 2017 och handlar om en av sångerskans dåliga förhållanden. Lipa berättar i en intervju med The Tonight Show om hur hon fick inspiration till låten.

– Det är en låt som handlar om ett förhållande som var ganska konstigt och dåligt och som fick mig att känna att jag inte var tillräckligt bra. I låten ville jag få det till att det är jag som har övertaget. Det var verkligen terapi för mig att få ut det där och kunna skriva om det.

           

The Crystals - He Hit Me (It Felt Like A Kiss)

Låtskrivarna till He Hit Me, Gerry Goffin och Carole King menar att det ska vara en sympatisk låt inspirerad av deras barnvakt, sångaren Little Eva, som blev slagen. Men singeln från 1962 har snarare fått en annan betydelse. Med textrader som “If he didn’t care for me / I could have never made him mad / But he hit me, and I was glad" har många lyssnare ansett att den glorifierar våld inom relationer. Frågan är om det var från denna låt som Lana Del Rey tog inspiration till textraden i Ultraviolence ...

Suzanne Vega - Luka

Den stora hitten Luka slog igenom med dunder och brak. Men vad många kanske inte vet är betydelsen bakom texten i låten. Suzanne Vega har berättat om låten i flera intervjuer.

– Jag visste vad karaktärens problem var men jag visste inte hur lyssnaren skulle kunna bli involverad. Jag ville ha låten från den misshandlade personens perspektiv. Men problemet var att personen inte kan säga det. Hur involverar man lyssnaren? Du presenterar dig själv: "My name is Luka" och på så sätt fångar du lyssnaren. "I think you seen me before", så du börjar lyssna. Och sen fortsätter låten att ange problemet utan att någonsin säga vad problemet är. Det finns en direkt koppling mellan mig och personen jag skriver om. Det finns en kille som heter Luka men han var inte misshandlad. Han är förmodligen chockad över att jag nämner han i en sång.

LÄS OCKSÅ: Debaser kan tvingas stänga


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA