x

PREMIÄR: Tomas Andersson Wij släpper video av Jonathan Johansson – om Thåström

PREMIÄR: Tomas Andersson Wij släpper video av Jonathan Johansson – om Thåström

Högdalen Centrum är den tredje låten som släpps från Tomas Andersson Wij i år. I september kommer albumet Högre Än Händerna Når, följt av en konserthusturné.

Högdalen Centrum är en lång, episk låt i vilken Tomas Andersson Wij återvänder till den värld han känner allra bäst, Stockholms södra förorter. Och han gör det i en för honom ny ljudbild, med stora pianoklanger och en fet, långsamt svängande, rytmsektion.
 
Idag är det premiär för en kort film/dokumentär om låten här på GAFFA. Den är gjord av kollegan och vännen Jonathan Johansson. När samma person släppte sitt senaste album Scirocco gjorde han det med ett antal svartvita, myllrande kortfilmer. Med samma estetik tar sig Jonathan Johansson an Tomas Andersson Wij och Högdalen Centrum.
 
Många ansikten flimrar förbi. Thåström är den första vi ser. Han och hans barndomshem i Högdalen har en bärande betydelse i låten. Men även Lill-Babs, Ulf Ekman, Alva Myrdal, Harry Schein och den så kallade Skandiamannen. Tillsammans bildar de ett sorts panorama över en tid i Sverige som ligger strax bakom oss.

– Det här kändes så mycket roligare än att göra en vanlig video, säger Tomas Andersson Wij till GAFFA och fortsätter:

– Jonathan vet var jag kommer ifrån och jag gav honom fria händer. Tycker filmen blev väldigt fin.

Lyssna på låten:

KRÖNIKA: Alexander Bard är rasist igen och igen och igen


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA