x

ÅRETS DISKBÄNKSREALISM: Mattias Alkberg

ÅRETS DISKBÄNKSREALISM: Mattias Alkberg

GAFFAs Bäst Just Nu-redaktör, Andreas Bäckman, har samlat sina 12 favoritlåtar från 2020. Fram till och med nyår får varje val skina i var sin artikel.

Mattias Alkberg – Första Språket

I jämförelse med Mattias Alkberg, Sveriges ende rockpoet värd namnet, framstår Sveriges stackars låtskrivarskrå som föråldrade gymnasiepojkar, antingen besatta av sin egen person eller av det förgångna.

I årets kanske absolut bästa låt skriver Alkberg okontstlat men genialt om en mammas juver och livets första lilla ord.

Det är stor poesi.

Årets diskbänksrealism.

Mattias Alkberg om albumet Bodensia:

"Bodensia är en skiva om perspektiv. Om att stanna kvar, om att lämna och att bli lämnad. Om att upptäcka, om att vara först på bollen eller sist till kvarn. Om att leva mitt i andras omständigheter. Om att känna teknologiska och samhälleliga förändringar vina som kulsvärmar eller uppfriskande vindar kring en. Men i dur, liksom. Men med ett parallellt moll hängandes i bakgrunden; en molande tanke om att mänskligheten kanske visst klarar sig, trots bränder och översvämningar. Trots att jorden dör och vi lämnar den i lågor bakom oss. Men det är mänskligheten det är fel på. För om vi lämnar måste vi ta med oss de omänskliga, för det är det som är vår mänsklighet. Vi måste ta med oss de som aldrig skulle tagit med sig oss. Annars hade vi varit likadana som de vi lämnade. Vi måste låta leva, om vi så dör på kuppen, och så pågår det. Allt det här har hänt förut och det kommer hända igen."

ÅRETS ALBUM 2020: GAFFA-redaktionen har sagt sitt


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA