x

Royal Blood och känslostormen

Royal Blood och känslostormen

För Royal Blood har pandemin inneburit inställda konserter, uppskjutet skivsläpp och en påtvingad paus från studion. Men Ben Thatcher, trummis i bandet, inser nu att det kanske var det bästa som kunde hända dem. Framför allt för den andra halvan av tvåmanna-bandet, basisten och sångaren Mike Kerr.

Efter Royal Bloods andra album, How Did We Get So Dark?, gav sig Royal Blood ut på turné med Queens Of The Stone Age. De gamla rockikonerna har länge varit förebilder för både Ben Thatcher och Mike Kerr, som utgör Royal Blood, så när en gemensam festkväll erbjöds fanns det inte på kartan att säga nej.
– De är mitt favoritband. Det var fantastiskt att se dem spela och att festa med dem, berättar Ben.
Men ute på turné går en festkväll snabbt över till en festvecka – och så en till, och en till. För varje ny stad de kom till fanns det alltid någon som ville ta en drink med banden. Ben kände att han kunde kontrollera det, men för Mike blev det svårt att sätta gränser för vad han klarade av.
– Ibland hade han inget stopp. Mike älskade det och förlorade sig själv. Han var i en självförstörelse-fas utan att veta om det.

Upplever du att det finns en press i branschen? Att man måste vara påverkad av något för att bli ”en riktig rockstjärna”?

– På sätt och vis. Kanske inte en press, men branschen normaliserar det. Man kan säga så här: det är väldigt, väldigt lättillgängligt. 

VAR PÅ VÄG MOT ETT OLYCKLIGT SLUT

Efter turnén började Royal Blood skriva på sitt tredje album, men Mike mådde inte bra. Drickandet gjorde att tankarna började äta upp honom. Han berättade att han var på väg att ta kål på sig själv. Under en inspelningssession hos Josh Homme från Queens Of The Stone Age bestämde sig Mike för att försöka reda ut sina problem.

– Han kände att han var på väg till något som inte skulle sluta bra. Men det var inte så att han bestämde sig för att bli nykter, bara ta en liten paus. Snart uppenbarade det sig dock för honom att han började må bättre även psykiskt. Det var svårt för honom att acceptera det, men han fortsatte vara nykter. Nu, två år senare, kan man konstatera att det troligtvis räddade honom.

När pandemin slog till fanns inte längre möjligheten för Royal Blood att turnera, eller att festa. Det nya albumet var färdigt, men de ville inte släppa det utan att kunna ha spelningar. De var i en gråzon där det inte fanns något att göra. Av ren tristess började Mike gå till en studio bandet vanligtvis inte är i, som låg vid hans hem i Brighton. Nykterheten väckte hans kreativitet på nytt.

– Han började visa mig nya låtar som var otroliga. Jag tror att det berodde på att han inte kände någon press, skivan var klar, han skrev för sin egen skull. Det var inte ens menat att vara låtar för Royal Blood.

Den nya kreativiteten blev en uppåtspiral. Det var roligt att göra musik igen och samtidigt hade Mike en ocean av ny-upplevda känslor som han ville skriva av sig om. När bandet fick återvända till sin studio hade de fyra nya låtar med sig: Typhoons, Limbo, Mad Visions och Oblivion. Två av dem blev släppta som singlar innan albumet kom ut.

– Tittar man på albumet utan de låtarna nu tänker man, vad i helvete? Det är enorma låtar. Det är dem som till stor del gör skivan. Så pandemin förändrade skivan totalt. 

ROYAL BLOOD 2.0

I slutet på april släppte Royal Blood albumet Typhoons, som blev betitlat efter en av de nya singlarna. Enligt Ben är albumet bandets uppgradering. Texterna har blivit mer personliga. Titeln ska representera den känslostorm som de upplevde under skrivprocessen, de ofrånkomliga tankar som flög runt i deras huvuden och bröt ner dem. Men samtidigt har musiken gått upp i takt och fått in danselement.

– Det var meningen att skapa kontraster. Vanligtvis släpps festlåtar med ytliga texter om att dansa, vilket är bra, de ska vara så. Låtarna i Typhoons ger dig också den känslan, men bär med sig texter som ger dem djup. När vi haft spelningar går vi alltid till vår turnébuss och festar till Daft Punk och discomusik, så den här gången tänkte vi, varför inte ta med den känslan i våra låtar på scenen och starta festen där?

Då längtar ni efter att få börja turnera igen antar jag?

– Vi kan knappt vänta! Att spela de nya låtarna kommer bli jättekul. Det är lite svårt att planera för något som man inte riktigt kan se framför sig just nu, men vi hoppas komma tillbaka med ett bang.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA