x

Thundermother: "Vi kämpar för rock'n'roll"

Thundermother: "Vi kämpar för rock'n'roll"

Thundermother – Vinnare av Årets Hårdrock/Metal (priset presenteras av Marshall)

Grattis till GAFFA-priset! Hur känns det?

Filippa: – Superkul. Det känns kul att Sverige har gett oss något som vi känner oss uppskattade för. 

Guernica: – Jag kan bara hålla med. Det är fantastiskt roligt. Det bästa med det här priset är att det är folk som har röstat, det finns ingen jury. Det värmer hjärtat så mycket mer. Det är det största priset vi har fått i Sverige än så länge. 

Vad vill ni säga till GAFFAs läsare som har röstat fram er?

G: De vet what’s up. Vi är tacksamma att de vet vad vi gör och att de uppskattar det vi gör. Vi har fantastiska fans!

F: – Verkligen. Tusen tack även till dem som röstade på oss för att de gillade vår senaste skiva Heat Wave, vi la verkligen ner själ och hjärta i den.  

Ni släppte ju den skivan förra sommaren, berätta lite om den. 

F:  – Vi är så stolta över den, att den har fått så bra mottagande är verkligen så jäkla kul. Vi valde att inte ställa in releasedatumet för den trots att det var många andra som valde att skjuta upp sina släpp. Vi kämpar för rock’n’roll och måste fortfarande sprida glädje i hemmen. Även fast vi inte kunde turnera ordentligt med den ville vi ändå släppa den så folk får njuta av lite ny musik. Jag tror vi gjorde rätt i det. Trots det lyckades vi turnera lite i Tyskland tillsammans med Corona Concerts EU. Allt var utomhus och stolarna var placerade med avstånd till varandra, alla fick hålla sig på sin plats. 

Ni har även gjort en hel del streamade spelningar. Hur tycker ni det fungerade?

G: – Precis, vi körde bland annat en spelning för GAFFA som gick bra och var superkul. Den fick fin respons vilket vi såklart är glada för. Förra året körde vi rätt många streams, det var annorlunda men lärorikt. 

F: – Dessutom passade vi på att streama vissa spelningar som inte var menade som streams egentligen, det gick också bra. För oss är det bra överlag med streamade spelningar eftersom våra fans är utspridda världen över, alla kan vara med på ett annat sätt. Vi har harvat och turnerat i tio år med gig för 400 personer varje kväll, på det här sättet når vi ut till ännu fler vilket är kul. 

När ni har vanliga spelningar är det hög energi och de som är där för att se er är supertaggade. Hur var responsen på de streamade spelningarna?

G: – Jag tror vi har varit rätt duktiga på att förmedla den energin genom skärmen, vi pratar med publiken som om vi vore där och försöker göra allting precis som under ett vanligt gig. Lika mycket energi, lika mycket glädje och lika mycket pepp och rock‘n’roll. De fansen vi har pratat med har gett positiv respons och har varit väldigt glada. 

F: – Ja, vi ger alltid lika mycket varje gång, varje kväll. 

Heat Wave höjdes till skyarna här i Sverige men främst i Tyskland, känner ni av någon skillnad i mottagandet överlag när ni är i Tyskland och spelar?

G: – Jag skulle ha svarat ja förut men nu vet jag inte längre. Efter att vi spelade på Sweden Rock 2019 blev det som ett skifte i Sverige. Det var nästan chockartat, jag hade inte räknat med att så många skulle komma och kolla på oss. Helt plötsligt var det smockat med folk ända upp till entrén. Då kom det till mig att “okej, folk tycker om oss här i Sverige också”. I Tyskland har vi nog mer dedikerade och aktiva fans men det känns som att Sverige börjar hänga på det vilket också är kul. 

Tror ni att Heat Wave var en bidragande faktor till att ni på riktigt dök upp på radarn här i Sverige?

G: – Ja, absolut. Som med alla band så utvecklas man framåt och förhoppningsvis blir det bara bättre och bättre för alla kreativa där ute, så är det för oss också. Vi har turnerat röven av oss och harvat på, den magin vi har lyckats skapa på scenen och när vi är tillsammans har vi nu lyckats förmedla på en platta. Jag tror att det är den verkliga succén, att du kan lyssna på plattan och verkligen känna glädjen för det vi gör. Jag tror att det saknas i genren överlag. Det är inte tabu, men det är inte lika vanligt att man är tydlig med att man verkligen älskar det man gör. 

F: – Och att kunna ta sig själv med en klackspark som vi gör. Vi försöker få med lite humor i våra videor, folk har börjat skratta mer i hårdrocks-Sverige. I en ny låt som kommer har vi spelat in lite snack också, det är skitkul. Till exempel att man skriker “guitar solo!” när det kommer ett gitarrsolo, det är svinkul. 

Hur ser det ut för resten av 2021?

F: – Vi har en turné redan i april och maj. Då ska vi vara pilotprojekt för den tyska livescenen. Alla snabbtestas för COVID-19 innan spelningen, vi kommer vara det första bandet som man testar det på. Då kommer ändå 200 personer kunna vara i publiken, vi hoppas på ett jävla röj såklart. Det är kul att tyska regeringen valde oss, haha. 

Hur tror ni den första spelningen kommer vara?

G: – Alltså det kan bli helt spårat eller väldigt stelt. Jag menar, det är snabbtester, det är inga garantier. Men utan att låta negativ så tror jag att det kommer trappas upp ju fler spelningar vi kör. Till sommaren kommer det vara helt bananas, haha. Vi hoppas att det kommer fungera. 

Den uppsättningen som bildar Thundermother idag har spelat med varandra sen 2017. Har ni hittat ett vinnande koncept?

F: – Ja, det tycker jag absolut. Guernica och Emelie har varit med i bandet längre än de tidigare medlemmarna, vi är verkligen ett band. Vi hjälper varandra, tar beslut tillsammans och skapar tillsammans. Vi har samma mål och synsätt på musiken. Det är nyckeln till att det ska fungera. 

Sista frågan, vad varar för evigt?

G: – Musiken.

F: – Våra album. Alla album sparas i svenska grammofonarkivet för all framtid. Det tycker jag är tröstande. Efter vår bortgång kan vem som helst gå och lyssna på vår musik.

LÄS OCKSÅ: GAFFA-Priset 2021 – och vinnarna är ...


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA