x

Miss Li: “Mitt hjärta dunkar mycket långsammare idag”

Miss Li: “Mitt hjärta dunkar mycket långsammare idag”

Miss Li – Vinnare av "Årets Låt" för Komplicerad

Grattis till GAFFA-Priset! Hur känns det?

– Jag blev jätteglad! Jätte, jätteglad verkligen, det känns så roligt. 

Vad vill du säga till GAFFAs läsare som har röstat fram dig?

– Tack! Jag trodde aldrig att det skulle finnas en enda chans. Jag är väldigt glad och tacksam. Jag har varit superglad sedan jag fick veta det. Jag är själv stolt över låten, och det kan man ju vara men det är kul att få lite bekräftelse på att andra också gillar den. Jag sysslar ändå med pop och inte någon smal, psykedelisk musik som bara når ut till några få, utan det är pop och då blir jag glad när folk kan sjunga med.

Komplicerad kom ut för lite mer än ett år sen, hur känner du inför låten nu när du tänker tillbaka på den?

– Jag är glad att jag följde min intuition. Jag, Sonny Gustafsson och Marli Harwood skrev Komplicerad förra hösten, på engelska, sen fick den ligga i byrålådan men jag fortsatte ändå att gå tillbaka till den. Då visste jag inte ens om jag skulle ge ut den som Miss Li eller vad som skulle hända med den, jag tänkte att jag skulle chilla lite och hitta exakt vad jag ville göra. Därför låg den bara där men jag blev påmind dagligen om att jag ville in och lyssna på den och jag kände att “det här måste vara Miss Li”. 

Hur kom det sig att du spelade in den på svenska?

–  Även fast låtarna kanske hamnar hos någon annan så utgår jag alltid från mig själv när jag skriver och till slut kände jag att jag var tvungen att skriva den på svenska istället. Jag översatte den och när jag spelade in den kände jag direkt att den här måste jag släppa. Den känslan är så himla härlig, när man skiter i vad andra tycker för att man själv känner att “det här är så jävla bra”. Strax därefter släpptes den och folk tyckte om den. 

Så du skrev låten med tanke att någon annan kanske skulle få den?

– Ja, de senaste åren har jag varit mer fokuserad på att skriva låtar åt andra än för Miss Li. Rätt länge var jag ganska tveksam om jag ens skulle släppa någon mer musik som Miss Li. Jag visste liksom inte hur jag skulle komma vidare som artist eller hur jag skulle ta mitt sound vidare. Men när jag skrev Komplicerad hade jag det i bakhuvudet, att det skulle kunna vara en Miss Li-låt men jag ville inte säga det högt förrän det hade rotat sig ordentligt. 

Efter att albumet Wolves kom ut 2013 så tog du en paus i några år och skrev mycket musik åt andra, vad var det som gjorde att du ville tillbaka in i matchen igen?

 – Ja, det gick några år där jag bara skrev åt andra och samtidigt rannsakade mig själv och mitt sound och kände “nej, nu är jag klar”. Vilket också var en skön känsla på ett sätt. Ur ett narcissistiskt perspektiv var det också ganska skönt att känna att jag kan vara lika nöjd med att jobba bakom andra som att själv stå i centrum. Men sen hände en sån sjuk grej. Jag ramlade i en trappa och slog ut alla mina framtänder, bara några dagar efter det skrev jag Bonfire, det var det som gjorde att jag kände “shit, nu har jag skrivit en Miss Li-låt”. Det var egentligen att jag ramlade i den där trappen som blev ett uppvaknande. Jättekonstig grej men det blev ett uppvaknande.

Från de första albumen till idag har du format ett nytt sound, har det varit ett aktivt arbete eller är det något som har kommit naturligt?

– Jag söker alltid efter nya sätt att uttrycka mig på, framför allt de senaste åren. Jag har aldrig stått still, utan det här första väldigt spontana soundet gick jag också vidare ifrån och försökte styra upp. Jag menar, i början fanns det ingen uppstyrning alls utan det var bara in i studion och killarna i bandet fick knappt höra låtarna i förväg. Jag ville typ att de skulle spela fel, haha. Men eftersom jag har jobbat med stora artister sedan dess så har processen såklart förändrats med det. Tidigare skrev jag en låt och då var den klar, nu kanske jag går tillbaka och gör om och förbättrar en låt tio gånger innan jag är nöjd. Samtidigt vill jag bevara lekfullheten som jag ändå tycker har varit ett ledmotiv i mitt sound. Men samtidigt känner jag att varje album får spegla olika perioder i mitt liv. Nu när det är pandemi och man lever lugnare så sjunger jag mycket lugnare, mitt hjärta dunkar mycket långsammare idag. När jag har varit på turné och sen kommit hem helt sönder-skriken så hörs det i studion, det blir ett annat riv i låtarna. Så låter det inte nu. Dessutom sjunger jag mycket mindre idag vilket har gjort att jag nästan är lite rädd för min egen röst. Däremot välkomnar jag det, jag tycker det är lite spännande. 

Under 2020 kom du med tre riktiga dunder-singlar, hur såg året ut i stort för dig?

– Vi hann spela 14 gig innan allt stängde ner, de två första veckorna efter det kände jag att det ändå var lugnt och att jag kunde hantera det, sen rasade jag rakt ned i en djup depression. Den höll i sig från april till oktober. Min sommar sög, men jag skrev ändå väldigt mycket musik under den tiden och försökte ta vara på alla känslor. Det jobbigaste var att inte veta. Turnén flyttades fram och jag visste inte hur det skulle bli. I vanliga fall kan man bli lite deppig efter en turné men det här var bara pang bom rakt ner. Jag hade gärna varit utan den perioden men jag tog mig ändå ur det. Nu i efterhand kan jag också tycka att de mörka perioderna kan fylla ett syfte. Med lite distans till det kan jag skriva om det. 

Kunde du skriva om det även när det var som värst?

– Jo, det kunde jag ändå. Jag använde den tiden till att granska mig själv och mina 14 år som artist, trots det var jag inställd på att mitt album inte skulle bli ett mörkt album. Jag vill ta mina problem och grejer jag flippar ur över och kunna se på dem ur en mer humoristisk synvinkel. Jag vill inte göra mörk musik men det ska ändå finnas ett djup där, lite som Komplicerad. I den låten hade jag kunnat räkna upp fler saker som jag gör som är knäppa och mörka men istället valde jag “är vaken varje natt, dricker varje slatt”, man kan ändå höra att det finns mer där bakom. 

I det mörka kan det ju också finnas en styrka att hämta från det, kan du känna igen dig i det?

– Ja, verkligen. Jag upplever att när jag har varit i en mörk period och är på väg upp får jag en väldig kreativ skjuts, när jag är där brukar jag kunna analysera mina känslor på ett bra sätt. Det är något med att vara i den backen upp från avgrunden, då ser man allt ur ett annat ljus. Ibland önskar jag däremot att jag var lite mer flegmatisk, lite mer jämn. Vissa personer hamnar ju aldrig lika djupt ner, eller högt för den delen. Men ibland önskar jag att jag hade varit så. Fast då hade jag nog inte haft behovet av att skapa, jag får nog bara ta att jag har sådana perioder.  

Är det viktigt att kunna plocka fram humorn i det hela? 

– Absolut! När jag tittar tillbaka på de mörka perioderna kan jag se “åh vad knäppt jag betedde mig där”, även fast det inte var kul just då men i efterhand kan jag plocka fram humorn i det. I nästa singel som jag kommer släppa pratar jag väldigt mycket om det, fast mer om hur jag söker efter lycka, eller meningen med livet på ett sätt. Även fast jag börjar närma mig 40 är jag fortfarande en lost själ på ett sätt, haha. Singeln kommer även heta … eller nej, tänk så bestämmer jag mig för att inte släppa singeln och så står det i print? Det blir ju skitpinsamt, haha. 

Vad händer under resten av året? Förutom singeln som kanske släpps.

– Haha, den ska släppas! Singeln kommer heta Instruktionsboken och handlar om hur man liksom inte kan hitta den där instruktionsboken om hur man ska leva livet. Sen är tanken är att det ska komma ett album efter sommaren. Det är svårt att planera. Hur kommer giggen se ut? Kommer det ens gå att göra gig? Det är svårt att sia i hur det kommer se ut, jag försöker hålla fokus i studion varje dag och försöka ha en bättre sommar än den förra. Jag försöker att inte ha höga förväntningar på livet bara, mer att hitta ett lugn i vad som än händer. 

Sista frågan, vad varar för evigt?

– Oj … det känns som en gåta, typ som att komma upp till Fader Fouras. Vad varar för evigt ... Får jag fundera på det? Kanske borde man svara corona?

LÄS OCKSÅ: GAFFA-Priset 2021 – och vinnarna är ...


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA