x

”Mina låttexter är för ärliga för att ha som bakgrundsmusik” – intervju med Min Stora Sorg

”Mina låttexter är för ärliga för att ha som bakgrundsmusik” – intervju med Min Stora Sorg

Det har gått fyra år sedan Ann-Sofie ”Anso” Lundin släppte sitt senaste album, sedan dess har hon jobbat mycket med sig själv genom terapi och meditation. Nu när hennes femte album, Light As A Feather, Stiff As A Board, ska släppas har processen sett helt annorlunda ut jämfört med tidigare. Anso har hittat tillbaka till hur det kändes i början av musikkarriären – att skriva för sin egen skull, helt utan förväntningar och känna en stor trygghet i det.

Anso har släppt musik under namnet Min Stora Sorg sedan nio år tillbaka och samlat på sig mängder av intryck, konst och olika ljudbilder. Inför den nya skivan landade hon i att vara ärlig och väldigt transparent. Hon vill nå lyssnarna på ett djupare plan denna gång och vill uppmuntra till att våga vara modig i sina känslor, oavsett om det handlar om rädslor och sårbarhet eller att vara lycklig och vilja drömma stort. Anso har hittat en tydlig identitet i hur hon skriver sina låttexter sedan långt tillbaka, och de utgår alltid från en stark känsla som upplevts på riktigt.

– Jag kan tänka ibland att min musik inte fungerar som bakgrundsmusik. Jag får upp en bild av att folk sitter på en middag, har på en spellista i bakgrunden och så spelas en av mina låtar. Det känns nästan lite pinsamt? Typ som att en person kliver in och berättar något superärligt och det blir svårt att ignorera. Men det är ju så jag låter.

UTVECKLAS SOM PRODUCENT

Skapandet har utgått från hennes egen intuition och magkänsla som resulterade i ett tydligt och enhetligt ljudlandskap med specifika instrument – det ska kännas som att vara i en och samma värld från början till slut. De senare åren har Anso lärt sig producera musik på egen hand och hittat en trygghet i det. 

– Att kunna formulera något från början på egen hand rent produktionsmässigt känns viktigt. Det känns också tryggt att kunna vara tydlig i hur jag vill att det ska låta även när jag samarbetar med någon. Det här albumet har jag och min producent Sandra Windahl skapat tillsammans redan från demo-stadiet, och jag har älskat den processen. Hon har kunnat nå nya höjder rent ljudmässigt som jag själv inte hade kunnat göra. 

LÄMNAR INSTAGRAM

I samband med att Anso släpper ny musik har hon bestämt sig för att lämna Instagram. I sista inlägget förklarade hon att det kan ge mycket bekräftelse, kärlek och en lycklig känsla av att folk kan se på, dela, peppa – men också tycka. För lyckan som uppstår anser hon är något kortsiktig. I längden bidrar plattformen med ett ständigt jagande efter bekräftelse på att man är bra, snygg eller smart. Det skapas mycket avundsjuka, missunnsamhet och dömande från olika håll. Nu finns en förhoppning om att kunna leva mer i nuet och inse att livet är större utanför det fyrkantiga. ”Det nya skivomslaget är helt otroligt. Hur ska det nå ut? Jag vet inte. Hur ska jag kunna berätta om spelningar? Jag vet inte. Vi gör visuell popkonst och jag vill fortsätta med det. Det måste gå utan den här appen”, skriver Anso i sitt inlägg.

Känns det viktigt att skapa musik enbart för sig själv och inte ha lyssnarna i åtanke?

– Jag var helt inställd på att vara närvarande i processen och inte ha ett specifikt mål. Det liknade första gången jag skrev musik under namnet Min Stora Sorg, det fanns ingen tänkt publik då. Tanken nu var att hitta tillbaka dit igen och utesluta tankar om vad någon annan skulle tycka. Det kändes viktigt för att behålla en känsla av att må bra. Men det kan ändras, nästa gång kanske jag bara har en tilltänkt lyssnare att tillfredsställa. Men detta album hänger ihop med hela livet, och att allt man gör utgår från sig själv.

STORSLAGNA KONSERTER

I sitt sista inlägg på Instagram skriver även Anso att det någonstans känns sjukt att man som artist måste driva någon sorts egen PR-byrå och marknadsföra sig själv, när det fortfarande finns plats för riktig musikjournalistik. Och därför tar Anso tillfället att berätta att vi våren 2022 kan höra hennes nya album live för första gången, och det ska bli storslaget.

– Det känns så roligt att kunna planera en turné till våren och göra något riktigt bra och storslaget. Det där med live är en så speciell känsla, och jag tänker att skivan kommer hinna växa till dess så vi kan göra en konsert på alla best offs.

Vem? Ann-sofie ”Anso” Lundin har sedan 2012 släppt musik under artistnamnet Min Stora Sorg. Senaste skivan kom 2017 och gav oss flera hyllade låtar som Canta Mami och Min Puls. Nu är hon albumaktuell med femte skivan Light As A Feather, Stiff As A Board.

Vad? Svensk popmusik som bär på låttexter om kärlek, sorg och lycka som alltid sjungs med mycket känsla. Variation mellan dramatiskt mörker och upplyftande ljusglimtar – alltid med hennes röst i centrum.

Var? Uppvuxen i Gävle i Sverige, men har spanskt ursprung från sin mammas sida. På nya skivan söker hon efter sin spanska identitet och bjuder på både spanska melodier och sång.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA