x

Acid House Kings vassare för varje år

Acid House Kings vassare för varje år

Det började i samband med debutsläppet Pop, Look & Listen!, då medlemmarna slog fast att man skulle släppa en trilogi där albumen gavs ut med fem års mellanrum. Visst, år 2002 bjöd på Labradorbaserade Acid House Kings tredje album, vilket slöt en perfekt cirkel. Och efter det verkade det brinna i knutarna, då ett nytt verk damp ned redan tre år senare. Därför är det kanske inte så konstigt om den nuvarande trion varit lite trötta på senare år. 2007 inleddes arbetet med kommande Music Sounds Better With You och först nu, drygt fyra år senare, kan vi höra skivan i dess helhet.

– Det är nog mycket mitt fel, dessa långa tidsspann, förklarar sångaren Niklas Angergård. Jag och Johan skriver ungefär hälften var. Och jag gör det ofta oerhört långsamt.

Fyra år av inspelning och man behöver inte vara pessimist för att föreställa sig ett splittrat album, där tidigt påkomna låtar delar rum med sista-minuten-idéer. Men faktum är att Acid House Kings nya alster i huvudsak fann sin kärna under mitten på förra året. Ett mer mörkt och experimentellt sound hade under en längre tid växt fram, men snart beslutades att solskenet saknades. Materialet fick ge vika för en klassisk popljudbild som översvämmas av catchiga melodier, refränger att kapitulera för, opretentiös rättframhet och ... kastanjetter på varje låt. Acid House Kings har inte genomgått någon större makeover, men frågan är om de inte blir vassare på det de gör för var år som går.

Förstasingeln Are We Lovers Or Are We Friends är ett självhäftande energiknippe som inte bara var den mest nedladdade låten på Amazon.com i början av januari, utan också figurerade i Melodifestivalsammanhang, när bandet överraskande – med glimten i ögat – skickade in den. Acid House Kings verkar inte vara rädda för det okreddiga.

– Nej, det är vi nog faktiskt inte, säger Niklas Angergård. Vi är väl lite basala, anser att en bra låt är en bra låt även om Kicki Danielsson har gjort den.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA