x

Andarnas magi

Andarnas magi

Även om GAFFA bara är en i raden av tidningar som ska träffa sympatiska Florence Welch denna måndagkväll är hon på strålande humör och visar inga tecken på trötthet. Tvärtom är hon glad, avslappnad och tillmötesgående när hon får frågan om titelval till nya albumet, Ceremonials.

– Jag tycker att mycket av min musik har en nästan psalmlik, rituell karaktär. Jag ser faktiskt konserterna som en slags exorcism. Jag älskar när det är som något schamanskt över spelningar, när de påminner om ceremonier. I min musik pågår en ständig kraftmätning mellan mörker och ljus, mellan himmel och helvete och låtarna handlar bland annat om familjeförhållanden, begravningar, inre strider och demoner, så Ceremonials kändes bara så rätt.

Har du någon gång själv känt att du har drivit ut andar på scen?

– Absolut! Det är bara det att man återgår till sitt vanliga jag efter konserten. Det kan ju vara lite deprimerande, säger Florence, som återigen har valt att arbeta med Paul Epworth, som inte bara har varit producent åt Cee Lo Green, Bloc Party och Adele, men som även stod för fyra av låtarna på Lungs, och som Florence bara har gott att säga om.

– Paul är fantastisk, han är en verklig schaman! Hans studio heter Wolf Tone, och där har han ett flertal kranier liggande överallt. Och vi köpte indianska huvudbonader från en fin butik i Soho. Han ville gärna att folk hade kaftaner på sig under inspelningarna, så att hela skulle kännas mer rituellt. Man kan inte tro det, men han är ännu mer fascinerad av mystik än vad jag är, trots att han verkar vara en helt vanlig kille.

Har du deltagit i en seans någon gång?

– Ja, en gång när jag gick i skolan. Jag hade med mig ett ouijabräde, som vi provade några gånger, men vi fick aldrig riktigt kontakt med några andar. Har du?

Nej, jag är inte så intresserad av sånt, speciellt inte efter att ha sett den första Paranormal Activity-filmen.

– Haha nej, man ska passa sig. Jag har hört talas om folk som har varit med om både märkliga och skrämmande saker under seanser. Men om jag ska vara helt ärlig tror jag inte att vi lyckades göra helt rätt.

Låtskrivande och baksmällor

Ceremonials finns en låt som heter Shake It Out, som verkar handla om att ta sig ut ur mörkret, men i själva verket handlar låten om något betydligt mer konkret.

– Jag har ju tidigare berättat om att skriva låtar när jag är bakfull – fast jag är faktiskt inte bakis så ofta. Haha, folk skulle ju kunna tro att jag är ett fyllo! Ändå skrev jag Cosmic Love under den värsta bakfyllan jag någonsin haft och Shake It Out  efter en rejäl bläcka på stan. Baksmällan var inte så hemsk den gången – den andra är fortfarande den värsta i mannaminne, men låten dök bara upp som från ingenstans. Ibland kan man jobba med en låt i hundra år och överanalysera vartenda ord i texten, andra gånger skapas det ur ingenting. Just den gången försökte jag driva ut både baksmällan och tidigare demoner ur min kropp och kasta lite ljus på saker och ting. Jag ville prova att inte vara så introvert och att inte anklaga mig själv och lät därför det förflutna tillhöra det förflutna.

Självkritik och känslor

Florence säger ofta att hon är ganska självkritisk och även om det kan förklara den höga kvalitén på hennes musikaliska utsvävningar, kan det ibland vara något som sätter krokben för henne vid inspelningarna:

– Att jag är så självkritisk kan göra det svårt för mig att lyssna på inspelningarna under processens gång. Jag vet inte hur jag ska förhålla mig till musiken eftersom jag är så koncentrerad på sången. Så jag måste sansa mig med min självkritik om jag ska kunna lyssna på låten i sin helhet. Jag är ju en perfektionist, och jag måste helt enkelt bara säga stopp ibland, för jag blir aldrig helt nöjd ändå. Annars skulle jag säkert fortsätta spela in i evigheter, och därför är det bra att ha en producent som jag litar på.

Du har även beskrivit din självkritiska sida som ett typiskt brittiskt drag. Har ni britter några andra egenskaper som utmärker er?

– Ja, jag kan väl ha lite svårt för att uttrycka mina känslor. Det är nästan så att jag har svårt att skriva och sjunga en låt om vad jag känner. Jag vet inte om det är ett problem som uppstått sedan jag blev artist, eller om jag blev artist för att jag har problem.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA