x

The Field – personliga techno-loopar

The Field – personliga techno-loopar

– Två år mellan skivorna är perfekt. Publiken hinner varken glömma, eller tröttna. Jag tycker att många släpper skivor för ofta. Två år är det gyllene snittet, säger Axel Willner på telefon från hemmet i Berlin.

Med det tredje The Field-albumet, Looping State of Mind, fortsätter Axel Willner konsekvent vad han påbörjade med debutalbumet From Here We Go Sublime från år 2007. Rent grafiskt ser alla hans skivor nästan identiska ut: en handskriven text på ett blekgult omslag. Musikaliskt känner man också igen The Field: microloopar, vemodiga melodislingor och pumpande dansrytmer. Med denna konsekvens har The Field tillskansat sig en unik

särställning inom dagens techno. Detta genom att utnyttja sina Gas-, kraut- och cosmic disco-influenser som ingen annan. Ändå är varje släpp annorlunda. Redan på förra albumet, Yesterday and Today, plockade Willner in livemusiker som fyllde ut mellan de elektroniska klangerna. På nya albumet har The Field kanske slutligen blivit ett band på riktigt, med Dan Enqvist på bas och Jesper Skarin på trummor. De akustiska elementen låter i alla fall tajtare och sitter snyggare än tidigare.

– Dan och Jesper var med även på förra albumet, men då jammade vi mer. Den här gången var allt mycket mer strukturerat innan vi gick in i studion.

Det låter mer cosmic disco än tidigare.

– Det beror nog på sättningen och att det är så basorienterat. Dan spelar den typen av basgångar. Sen är trummorna bättre med i mixen. Den här gången spelade vi in i en klassisk studio med Philip Jansen från Von Spar som tekniker. Han bidrog med mycket bra idéer.

Ser du Looping State of Mind som en beskrivande titel?

– För mig är det en väldigt personlig titel. Många kommer se den som en referens till musiken och det är såklart tanken. Men det handlar mer om mig själv. Jag har väldigt lätt för att hamna i grubblerier där jag ältar tankar om och om igen. sån är jag som person.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA