x

Energisk rock på väg att erövra Sverige

Energisk rock på väg att erövra Sverige

Våren 2010 hade Royal Republic rört upp en skaplig hajp kring sig själva. I samband med släppet av debutskivan We Are The Royal spelade radiostationen Bandit Rock bandets tre första singlar flitigt. Låten Tommy-Gun låg även flera veckor som nummer ett på MTV Rockchart. Allt såg mycket lovande ut inför sommarens spelning på Hultsfredsfestivalen.

– Det var vårt första större gig i Sverige, säger gitarristen Adam Grahn. Vi hade fått en skitbra speltid på en av de största scenerna och allt såg kanon ut. Sen gick de i konkurs! Där tror jag tyvärr att det dog lite. Den festivalen hade förändrat saker och ting rätt rejält.

Royal Republic sörjde dock inte länge över det, utan riktade istället blickarna mot Europa. Bland annat Tyskland, England, Holland och Frankrike erövrades och bandet stod som affischnamn på spelställen för över 2 000 personer. Då fick Sverige vänta. I år provar de igen.

– Nu senast på Siestafestivalen var det absolut inga tvivel, då var det precis fullsmockat. Vi blev jättepaffa, överraskade och glada.

I princip samtliga videoklipp med Royal Republic som går att finna på nätet skulle kunna sammanfattas med ett enda ord: glädje. De fyra killarna Adam, Hannes, Jonas och Per skojar, skrattar och verkar ha fötterna så långt ner i jorden att endast huvudena sticker upp. Ett helylleanslag som skivbolaget inte tyckte rimmade så väl med rock'n'roll bilden. I alla fall inte i början. Istället ville de vässa Malmöbandets image och odla lite rykten och skandaler.

– Men vi kände att vår musik inte ska behöva hängas upp på skandaler. Den dagen vi behöver en skandal för att vår skiva ska sälja har det liksom skitit sig lite.

Poppigare och brutalare
I början av året började Royal Republic jobba på sitt andra album. De bestämde sig tidigt för att inte stänga några dörrar, utan valde att göra demos på precis alla idéer. Resultatet blev skivan Save The Nation som släpps i slutet av augusti.

– Vi ville definitivt inte begränsa vårt kreativa flöde. Det finns så många band som verkligen har murat in sig i sin genre. Typ Danko Jones, som är en jättestor förebild för mig, är verkligen låsta i sin genre och kommer aldrig tillåtas att skriva något annat. Då skulle folk inte fatta någonting. Där vill vi inte hamna, säger Adam.

Hur låter nya skivan?

– Jag skulle inte säga att vi har förändrat vårt sound, men vi har utökat oss lite. Nya skivan drar både åt det lite poppigare och åt det lite brutalare hållet.

Även om Royal Republic aldrig anammat någon rockmyt tycker Adam ändå att den fortfarande finns i folks medvetanden.

– Det har väl aldrig varit så mycket överflöd som under 80-talet – med Van Halen och Mötley Crüe. Den myten lever kvar till viss del, men när man kommer ut i det här livet fattar man väldigt snabbt att det inte riktigt är så.

Snarare tycker Adam att denna rockmyt håller på att luckras upp – av sociala medier.

– Dagens artister måste uppdatera sina fans hela tiden. Allting är Twitter och Facebook. Vi lirade ett gig med The Offspring i höstas och de satt verkligen och twittrade om allt. Jag tycker att man ska låta mystiken leva lite mer.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA