Nyhet

De La Soul bjuder på nytt

"Nya saker som vi precis hunnit skriva klart."

På lördag samlas en hel arsenal av svenska rappare, nya som gamla och världskända som helt gröna, på Münchenbryggeriet i Stockholm för att under en helkväll bjuda på sina bästa verser, tyngsta beats och sina vassaste budskap. Mitt bland artister som battle-vinnaren Adam Kanyama och albumaktuella Labyrint kommer de sanna hiphop-legendarerna i De La Soul att ta plats och spela för en publik som längtat efter New York-trion sedan det senaste besöket i Stockholm för tre år sedan.

GAFFA ringde upp Kelvin "Posdnous" Mercer på torsdagen, precis efter att gruppen landat i London och skramlade in mot hotellet inuti en turnébuss.

De La Soul var ute i Europa redan tidigare i år och gjorde ett par spelningar på fastlandet, och även en i Danmark. Den senaste spelningen ni gjorde i Stockholm var med en helt annan sättning än den ni gör nu, som enbart innehåller svenska artister. Känns det annorlunda, att spela med så många artister ni inte är bekanta med på en och samma kväll?


– Sist vi var hos er i Sverige var på "Rock The Bells"-turnén, med Mos Def och Nas, och det var ju kul, att få spela här borta med våra vänner och så stora artister. Även om "Rock The Bells" är en stor produktion med allt vad det innebär kommer det inte vara någon skillnad mellan den spelningen och den vi ska göra på lördag, egentligen. Jag har personligen inte hunnit lyssna på många av artisterna vi ska spela med, men jag har hört positiva saker om de flesta, att många står upp för sina tankar och inte bara rappar för sakens skull. Vi kommer att ge allt, som vi gör på alla spelningar vi gör, men förmodligen spela saker vi inte spelat förr, nya saker som vi precis börjat skriva eller hunnit skriva klart. Det är därför vi kör denna Europa-vända nu, främst för att det alltid är väldigt kul, men också för att vi har nya saker på gång. Vi körde i Lissabon igår, nu ska vi hänga i London en dag eller två, och sen kommer vi till er, och kör totalt ett par veckor i Europa.

Nyligen släpptes filmen "Beats, Rhymes & Life: The Travels of A Tribe Called Quest" som ni är med i och pratar om både era vänner i A Tribe Called Quest och om den hiphop-rörelse ni var med i och startade. En hel del av grupperna som dominerade och förde hiphop-genren framåt då har splittrats, men ni är kvar i en helt annan tidsålder för musiken. Känns det som att hiphop är lika intressant nu som förut?

– Det är klart att hiphopen är annorlunda nu, för mig är det självklart att den på det stora hela inte är alls lika intressant längre, det är förbannat annorlunda och skapat med helt andra ändamål än det vi var ute efter, och att det har blivit så skyller jag helt på industrin. Fördelarna av det hela vet vi, det ger oss möjligheten att fortsätta göra musik, fortsätta berätta historier och utbilda människor, men nackdelen är ju att hiphop som genre exploateras, och har exploaterats väldigt mycket de senaste tio åren eller så. Säkert mer än så. Att ni gör någonting annat i Sverige, att artisterna vi ska spela med har ett budskap och en kamp att ta, det är en jävligt bra sak. Och det ska ingen skämmas för, alla dessa artister som slår uppåt mot det där fientliga tjafset som pågår hos er regering och i vår regering ska inte sluta slåss. Det har jag alltid tyckt. De ska fortsätta göra sin grej. Vi gör vår grej, ni verkar gilla vår grej, så vi kommer väl … att fortsätta att göra vår grej, även på det kommande albumet.


De La Soul spelar imorgon, 3/12, på Münchenbryggeriet i Stockholm tillsammans med bland andra Looptroop Rockers, Labyrint, Det blå skåpet och Still Pee & Ru under rubriken "The Struggle Continues". Så här ser kvällens spelschema ut:

17:00 – Dörrarna öppnar

18:00 – 18:20: Adam Kanyama


18:20 – 18:40: Penga Per

19:00 – 19:20: Sidewalk

19:30 – 19:50: Cleo


20:10 – 21:10: Basementality Battles

21:20 – 22:00: Still Pee & Ru

22:00 – 22:20: B-Boy Showcase


22:20 – 23:20: De La Soul (US)

23:20 – 00:00: Labyrint

00:20 – 01:20: Looptroop Rockers


01:30 – 02:30: DBS

02:30 – 03:00: AFTERSHOW DJS

Köp biljett via GAFFA.se/live.


ANNONCE