Nyhet

Suede ger ut live-dvd

Visar upp comeback-konserten från Royal Albert Hall.

Suede ger den 24 mars ut dvd:n "Royal Albert Hall", som innehåller Suedes comeback-konsert på Royal Albert Hall från 24 mars 2010. Förutom den 20 låtar långa spelningen bjuder boxen på ytterligare en dvd med backstagematerial och en film om Brett Andersons besök på Teenage Cancer Trust Oasis Centre i Cambridge. Dessutom medföljer två cd-skivor med ljudet från hela konserten, en 48-sidig bok med anteckningar skrivna av alla de fem bandmedlemmarna foton av Paul Khera.

Det brittiska rockbandet Suede bildades 1989 och består idag av Brett Anderson (sång), Neil Codling (keyboard), Simon Gilbert (trummor), Richard Oakes (gitarr) och Matt Osman (bas). Den ursprungliga lineupen från 1989 var Brett Anderson, Bernard Butler (gitarr), Matt Osman och Simon Gilbert. Bernard Butler hoppade av i mitten av 90-talet. Därefter rekryterades Richard Oakes och Neil Codling till gruppen.

"Suede" släpptes 1993, deras självbetitlade debutalbum, som snabbt klättrade upp på toppen av den brittiska albumlistan och vann Mercury Music Prize. Albumet anses av många ha startat Britpop-rörelsen. Efter den framgångsrika debuten drog Suede på turné, men under den amerikanska delen av turnén uppdagades problem mellan Butler och resten av bandet. Butler var missnöjd med sin tidigare producent Ed Buller och lade fram ett ultimatum: antingen fick producenten sparken eller så skulle han lämna bandet. När Butler kom tillbaka till studion efter sitt bröllop, var han inte längre välkommen.


År 1994 kom uppföljaren "Dog Man Star". Albumet gick in på tredje plats på den brittiska albumlistan, men föll snabbt efter det. Bandet bekräftade samma år att det sjutton år gamla fanset Richard Oakes skulle ersätta Butler. Oakes hade lämnat en demo till bandets fanklubb strax efter nyheten om Butler avgång, en demo som Anderson lyssnade igenom och gillade. "Coming Up" släpptes 1996 och blev bandets mest sålda release. 

Det fjärde albumet,"Head Music", mottogs med blandade reaktioner från både fans och kritiker, men det gick till toppen av den brittiska albumlistan. Anledningen till det blandade mottagandet berodde delvis på deras nya synth-inspirerade ljud. Gruppen fokuserade mindre på gitarriff och mer på tangentbord. Efter Suedes fjärde album, som gavs ut på skivbolaget Nude Records, undertecknade Suede ett kontrakt med Sony. Senare släpptes "A New Morning". På grund av kroniskt trötthetssyndrom lämnade Coldling bandet och ersattes av Alex Lee (före detta Strangelove). Det nya albumet skulle markera en ny början, och Anderson hävdade att skivan var den första som han spelade in utan droger i blodet.

Den femte november 2003 beslutade Anderson att det inte skulle komma något mer material från Suede på ett tag. Avbrottet varade till 2010 då den tidigare chefen för Nude Records meddelade att Suede var på väg att återförenas. Bandet spelade på Royal Albert Hall den 24 mars till stöd för välgörenhetsorganisationen Teenage Cancer Trust, och även om det var tänkt som en enda konsert från bandet gav Anderson uttrycket att bandet skulle fortsätta.


Suede fortsatte att ge konserter och under 2011 besökte de Hultsfredsfestivalen. 2010 släppte bandet "The Best Of Suede", och året därefter kom remastrade och utökade versioner av gruppens alla fem album.

Nu är Suede redo att dela med sig av sin hyllade comebackkonsert på Royal Albert Hall med dvd-boxen som kommer 24 mars.

Låtlistan på boxen "Royal Albert Hall" är som följer:


  1. She
  2. Trash
  3. Filmstar
  4. Animal Nitrate
  5. Heroine
  6. Pantomime Horse
  7. The Drowners
  8. Killing Of A Flashboy
  9. Can't Get Enough
  10.  Everything Will Flow
  11.  He's Gone
  12.  The Next Life
  13. The Asphalt World
  14.  So Young
  15.  Metal Mickey
  16.  The Wild Ones
  17.  New Generation
  18.  Beautiful Ones
  19. The Living Dead
  20.  The 2 Of Us
  21.  Saturday Night  
ANNONCE