Nyhet

Stone Roses i fin form inför Hultsfred

Gårdagens hemliga spelning var den första på 16 år.

Återförenade The Stone Roses gjorde i går kväll sin första spelning sedan 1996. Platsen var Warrington Parr Hall i engelska Warrington, födelsestaden för bandets sångare Ian Brown.

Konserten hölls hemlig ända fram till i går då bandet annonserade om den på sin hemsida. Biljetterna var gratis men kunde bara hämtas om man visade upp Stone Roses-merch, såsom cd-skivor, vinylskivor, officiella band t-shirts eller konsertbiljetter från tidigare spelningar.

Den brittiska musiktidningen NME fanns på plats och kunde rapportera om ett avslappnat Stone Roses som framförde elva låtar, samtliga från tidigare album, inför 1500 personer. I publiken fanns även Liam Gallagher som twittrade upprymt om spelningen: "The Stone Roses är tillbaka!". Bandet öppnade med "I Wanna Be Adored", öppningsspåret från det självbetitlade debutalbumet från 1989, och avslutade med "Love Spreads", singeln från bandets andra och senaste album "The Second Coming" från 1994.


NME rapporterade också att Ian Browns sång kunde beskrivas som "stark", men ibland lite falsk, och att basisten Mani var på gott humör. Tidningens utsände var ändå lyriska efter konserten och twittrade entusiastiskt: "Otroligt. Ljusår från hur de lät 96".

Under konserten blev Ian Brown lite vred på att vissa i publiken envisades med att filma och twittra i stället för att "leva i nuet", som han uttryckte det. Men sångaren var annars i utmärkt form och bjöd även på en kortare rapsession i slutet av låten "Love Spreads".

Om tre veckor besöker The Stone Roses Hultsfredsfestivalen. Det blir den första stora spelningen under deras comeback-turné.


Nyheten om The Stone Roses återförening nådde världen i oktober förra året. Bandet bildades 1985 i Manchester ur spillrorna av gruppen English Rose av de två frontfigurerna Ian Brown (sång) och John Squire (gitarr). Efter några års harvande på Manchesters lokala musikscen skrev de i slutet av 1988 skivkontrakt med Silvertone Records och fick ett mindre genombrott med singeln "Elephant Stone". Den brittiska musikpressen började också visa intresse för bandet, och när debutalbumet "The Stone Roses" gavs ut i maj 1989 fick det enorm uppmärksamhet och mycket bra kritik. Skivan följdes av de framgångsrika singlarna "Fool's Gold" och "One Love" och gruppen blev frontfigurer i den så kallade Madchesterscenen.

Så här såg låtlistan ut från Warrington Parr Hall i går:

1. I Wanna Be Adored
2. Mersey Paradise
3. Sally Cinnamon
4. Made Of Stone.
5. Sugar Spun Sister
6. Shoot You Down
7. Where Angels Play
8. Tightrope
9. Waterfall
10. She Bangs The Drums
11. Love Spreads

ANNONCE