Nyhet

The Stone Roses på vita duken

Kommande film behandlar legendarisk konsert och visar upp hur det är att vara 16 år 1990 i Manchester.

Filmens handling grundar sig i The Stone Roses legendariska konsert på Spike Island i England 1990, då de spelade inför 27 000 personer. Den handlar om ett gäng tonåringar som försöker komma in på spelningen utan biljett och innehåller en omfattande del av bandets musik, skriver BBC.

Författaren till filmen, Chris Coghill, säger till BBC att bandets sångare Ian Brown och basisten Gary "Mani" Mounfield ställt sig till hans förfogande.

– I grund och botten handlar det om min kärlek till The Stone Roses och om att vara 16 år 1990 i Manchester. Det finns en liten bit av mig själv i alla pojkar, tillägger Coghill.

Trots att The Stone Roses spelning på Spike Islands var dåligt organiserad och ljudkvaliteten var usel, har det ändå blivit en legendarisk och nästintill kultförklarad konsert.

– Jag var aldrig på Spike Islandsspelningen, erkänner Coghill. Jag blev snuvad på min biljett dagen innan, vilket killarna i filmen också råkar ut för. Men själv satt jag bara och surade i mammas soffa, medan de försöker att komma in på annat sätt.

I rollerna syns bland andra Elliott Tittensor från "Shameless", Emelia Clark från "Game of Thrones" och Lesley Manville.

– Det är en slags uppväxtskildring. Alla killarna har olika problem att ta itu med. Den utspelar sig under tre dagar och de är allihop på flykt ifrån någonting, säger Coghill.

Filmtrailern, som visades i Cannes, ackompanjeras av flera låtar från the Stone Roses självbetitlade debutalbum från 1989. Coghill säger att bandet gillade idén att deras egna låtar skulle vara soundtrack till filmen.

– Jag är vän med Mani och känner Ian lite grann, och när vi först började prata om det mailade jag dem en önskelista med vad jag ville ha med i filmen. De svarade att jag hade deras fulla stöd till allt jag ville göra.

The Stone Roses förväntas återförenas  för en världsturné i sommar, och Chris Coghill påstår att bandet har spelat in åtminstone tre eller fyra nya låtar. Han hoppas att filmen ska vara klar i november i år.

ANNONCE