Nyhet

Hösten står med nya konserter

Vad sägs om elektronik från Kanada? Kanske en dos ökenrockssensation? Lite hypnotisk folkrock? Eller varför inte barockpop? Luger presenterar kommande konserter.

Melodiska och finstämda stycken som hämtade direkt från 80-talet karakteriserar kanadensiska Austra. Bandnamnet är hämtat från den lettiska mytologin och är namnet på ljusets gudinna. Med inspiration från band som Giorgio Moroder och The Knife visar de var det var de svepande elektronikskåpet ska stå. Debutalbumet Feel It Break slog många med häpnad. Spelningen på Way Out West i somras gav bandet mersmak av Sverige. Du ser dem på Kulturhuset/Stadion i Stockholm den 25 oktober. Vår recensent Josefin Bagge har tyckt till om deras senaste album Olympia:

"Med en omedelbar mjukhet som tidigare varit rätt sparsam inleds Olympia liksom sin föregångare med försiktiga, förrädiska steg som takt för takt övergår i vildsint, frustande dans. Men det pulserande, glänsande mörker som gjort Austra till vad de är, eller kanske snarare varit, ligger här dolt under en ny sorts utslätad lättsamhet." Läs hela recensionen här.

Bombino har kallats för "ökenrockssensationen" och "en afrikansk Jimi Hendrix". Den rebelliska sångaren, gitarristen och låtskrivaren fick till en av årets alternativa världsuccéer med bluesskivan Nomad. Albumet spelades in av Dan Auerbach från The Black Key's i Nashville.

Omara Moctar som han egentligen heter härstammar från nomadfolket Tuareg i Agadez, Niger. När Bombino som tonåring stod och vaktade familjens boskap tittade han samtidigt på videor med Jimi Hendrix och Mark Knopflers i timtal. Det blev inspirationen till hans musikaliska karriär. Vill du uppleva ökenrockssensationen live? Boka då in 22 oktober på Pustervik i Göteborg eller 23 oktober på Babel i Malmö.

Med anor från 70-talet trollbinder Crystal Stilts med hypnotisk folkrock, postpunk och suggestiva rytmer. Brooklyn-bandet gjorde två bejublade gig på Debaser Slussen och Debaser Malmö förra året och nu är de tillbaka. Bege dig till Debaser Medis i Stockholm den 15 november eller Pustervik i Göteborg den 17 november om du vill ta del av dem. Nya albumet Nature Noir har nyligen släppts och GAFFAs recensent Daniel Andersson har lyssnat extra noga på den:

"Med reverbknappen ständigt nedtryckt och en känsla för enkla melodier, har de explosiva indiepoplåtarna avlöst varandra. (…) Det är givetvis roligt att ta del av ett bands kreativa utveckling, och på albumspåret Future Folklore sammansmälter gammalt och nytt på ett strålande sätt. Detta är en låt med oemotståndligt driv, vars gitarrslinga är lika giftig som en utsvulten kobra." Läs recensionen i sin helhet här

En annan som verkar vara direkt hämtad från 70-talet är psychpopsnöret från Nederländerna, Jacco Gardner. Med hjälp av stråkar, cembalo, flöjter, hammondorglar och förföriska melodier levererar han en blandning av neo-psych och barockpop. Filmen Bröderna Lejonhjärta, tjeckoslovakiska sjuttiotalsfilmer och Curt Boettcher (The Millennium och Sagitaurus) sägs vara den 25-åriga förmågans inspirationskällor. Släng ett öra på hans melankoliska melodier på Debaser Strand i Stockholm den 30 november.

Köp biljetter via GAFFA.se/live

ANNONCE