Edda Magnason om det svåra i att gestalta en ikon.
I konvolutet till Monica Z-soundtracket skriver Edda Magnason om tiden med Monica Zetterlund. Hur hon, två år innan filmarbetet tog vid, av en slump fick Waltz For Debby-skivan i present av sin mamma och om hur hon har levt med musiken sedan dess. "Jag har joggat, rest, städat och bara suttit stilla och lyssnat på hennes röst", skriver hon bland annat.
Så hur går man då vidare? Edda, som fick i uppgift att gestalta en svensk ikon både på film och på skiva, berättar att hon det senaste halvåret har lagt Monica åt sidan för att resa och spela in en tredje skiva i eget namn.
– Efter filmen har jag gjort konkreta grejer som kommer ta lika mycket dedikation, som jag vet att jag kommer gå in i lika hårt. Men jag tar med mig så mycket från den här tiden, hela den här filmupplevelsen och jag har ju gått i hennes fotspår lite grann, träffat så många fina musiker och folk som kände henne personligen.
Det är dock inte helt smärtfritt att gå in i en verklig person och att göra det så porträttlikt som möjligt. Edda pratar om timmar med Youtube-klipp, filmer, arkiv-letande och att bara fånga upp små uttryck i ansiktet.
– Det är ju svårt, det går inte att rip-offa Monica. Men när jag tog mig an det i början lyssnade jag jättemycket på henne. Sen så försökte jag härma henne så exakt det gick, men emellanåt dök det upp något som mer liknade mig och det blev lite "schizofrent". Så istället försökte vi morfa det till en röst som inte behövde vara exakt som Monica utan mer vara en enhetlig röst som är filmens sångerska.
Tanken var inte heller att i första hand fånga verklighetens Monica Zetterlund, utan mer vissa upp en sfär. Filmens regissör Per Fly såg andra delar som var viktigare att peka på.
– Om man kunde sina lines lite för bra gick Per in och sa att "nu får du säga något annat för nu låter det som att du vet vad du ska säga innan". Det viktigaste för honom var att få det mer levande än exakt porträttlikt. Det är ju ingen dokumentär utan en inspelning.
Edda berättar vidare om gänget som gjorde bioaktuella Monica Z möjlig. Bakom flera av filmens olika karaktärer står riktiga musiker, vilket också bidrar till autenticitet.
– När vi satt i turnébussen visste jag att alla som satt med sina instrument kunde ta upp dem och lira när som helst. Det kändes på riktigt.