Nyhet

''Hoppas att jag blir en sån pondus-tant''

INFÖR KONSERTEN: GAFFA pratar ritualer och riders med turnéaktuella Elin Ruth.

I helgen startar Elin Ruth sin turné med stopp i såväl Västerås (fredag) och Eskilstuna (lördag). GAFFA tyckte därför att vi skulle köra en klassisk "Inför konserten"-intervju med sångerskan. Läs vidare för att få reda på vad som finns på ridern, vad Elin har för sig strax innan hon kliver på scen och vad ni kan förvänta er av en konsert med henne.

Hur skapar man en god konsertupplevelse? 

– För mig personligen vill jag bli berörd. Av texten, nerven, kraften, skörheten, svänget, vad det nu än må vara. Men jag tror det är väldigt svårt att "bestämma" eller "planera" hur man berör människor. Det händer ofta där någonstans i ärligheten och ögonblicket tror jag. Så jag försöker bara sjunga och spela från hjärtat och hoppas att det träffar någon! 


Vad kan vi förvänta oss av turnépremiären?

– Jag och bandet kommer säkert vara lite nerviga, som man är på turnépremiär, men man kan förvänta sig svängiga bluesgitarrer, souliga orglar, mig som sjunger hjärtat ur mig, och en massa spelglädje! 

Och vad förväntar du dig av publiken?


– Jag hoppas att de ska må så pass bra att de kan ge oss lite varm skön energi så vi alla kan bli ett med rummet. 

Vilken känsla vill du lämna publiken med?

– Jag tycker alltid det är otroligt fint när någon gråter, sjunger med i texten, eller spontandansar, för då har man kommit under skinnet litegrann, fått någon slags självmedvetenhet att släppa. Jag hoppas att publiken ska känna sig avslappnad och överväldigad på samma gång.


Har du några ritualer innan du går upp på scen?

– Jag kan ha lite svårt att föra samtal, fatta beslut och svara på frågor innan jag går upp på scen. Jag hamnar liksom lite i min egen bubbla där jag är otroligt fokuserad, men utåt kan jag nog verka disträ. Jag brukar gilla att hänga med bandet, men mer som observatör än pratkvarn. 

Vad gör du precis efter att du har lämnat scenen?


– Tar en snus, en bira, lite vatten, torkar bort läppstiftet som åkt ner på hakan och går och kissar.  

Vad står på din rider?

– Min rider ser verkligen annorlunda ut nu mot när jag var lite yngre. Då ville jag ha ALLT som var onyttigt, medan jag nu försöker hålla ridern så enkel och hälsosam som möjligt. Vegetariskt och ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt. Nötter istället för chips, grönsaker istället för godis. En rimlig mängd bira. Låter kanske tråkigt, men det är faktiskt både svårt och trist att genomföra en turné om man ständigt har köttkoma eller är bakis. 


Vad har varit ditt största konsertögonblick det senaste halvåret?

– Detta blir väl snarare ett år än ett halvår sedan, men Mavis Staples i Prospect Park i Brooklyn var enastående. Otroligt svängigt band och Mavis röst ger mig alltid gåshud. Jag hoppas att jag också blir en sån där pondus-tant när jag blir gammal.

Om du skulle jämföra ett Elin Ruth-gig med en film, vilken film blir det och varför?


– Oj, skitsvårt ju. Men kanske Big Fish? Den är nog lite för romantisk och fluffig egentligen så den kanske borde korsas med något lite mer kargt, men det stämmer så långt att den full av berättelser, och har både vemod och humor. 

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 

ANNONCE