Nyhet

56 svenska artister släpper låt om #metoo

GAFFA.se – allt om musik

Me-too fortsätter att generera mäktiga saker, idag släpps Vad Dom Än Säger – en låt där inte mindre än 56 artister från helt olika genrer höjer rösten för rörelsen. Däribland Kajsa Grytt, Shirley Clamp, Blenda, Carolina Wallin Pérez, Bishat, Elin Ruth Sigvardsson, Lizette Lizette, Amanda Mair och Sonja Aldén.

Genom att gemensamt sjunga in låten skapar denna supergrupp ett upprop omöjligt att värja sig från, och de intäkter låten genererar skänks oavkortat till ROKS – riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

Projektet startade när bandet Vo PAM skickade ut en förfrågan till artisterna i uppropet #närmusikentystnar för att se om det fanns intresse att göra en låt tillsammans – där pengarna så småningom skulle skänkas till en organisation som aktivt arbetar med frågor relaterade till #metoo.


LÄS OCKSÅ: Ett musikaliskt reningsbad för att övervinna ondskan

Intresset var stort och efter ett par dagar hade de fått in drygt 170 intresseanmälningar som när geografiska avstånd och andra logistiska utmaningar tagits i beaktning resulterade i de 56 artister som finns med på låten.

 – Studiobesöken innebar att artist efter artist bytte av varandra. Det var som rullande band, men med fantastiska möten. Många ville stanna och få träffa nästa artist. Många ville göra mer, framträda tillsammans, demonstrera, träffas och umgås. Det var som att isolerade öar möttes och förenades kring något vi hade gemensamt. För i samband med besöken och alla mail-konversationer som detta inneburit har många berättelser framkommit. Dels kring situationer som går att relatera till #metoo och det har även fällts tårar i grupp över hur träffade många har känt sig av texten och hur träffade de blivit av att de redan ser sina döttrar hamna i samma position. Berättar initiativtagarna i Vo PAM om den omtumlande inspelningsprocessen och fortsätter:


 BÄST JUST NU: Mår lite bättre – hatar fortfarande samhället

 – När låten var klar tvekade vi på om vi skulle släppa den. Vi tvekade på texten. Trots att den kom från egna erfarenheter fick vi en känsla av att allmänheten i alla fall kommer att tycka att vi överdriver. Att det inte stämmer. Och ibland bidrog det till att även vi tvekade – trots att texten kom från egna erfarenheter. Såhär i efterhand är det rätt sjukt. Men så var det. Det fanns även en rädsla över hur mycket skit vi skulle kunna få, och behöva utstå. Så vi avvaktar, tänkte vi. Sen kom #metoo, och då fanns ingen tvekan kvar. Det var som att vi hand i hand med andra vågade.

Lyssna på Vad Dom Än Säger här:


 

ANNONCE