Nyhet

''Omslag säger ofta något om hur bandet ser på musiken''

COVER ME: Knivderby listar sina fem favoritomslag.

Punkrockarna Knivderby ligger i. I september släppte de sitt albumet Helvetesön, som är deras åttonde album på åtta år. Bandet har kallats för "skrammelmästarna", och är nominerade i tre kategorier till årets GAFFA-pris.

Den här veckan lät vi bandmedlemmarna Oscar Svensson och Fredrik Georg Eriksson lista sina fem favoritomslag i GAFFAs artikelserie COVER ME. Här är resultatet:

Moon City Boys – Rockets/Stranger (singel)
Oscar: Härligt gör det själv-omslag. Fester som slutar med att en massa gamla demos och hemmagjorda skivor ligger utspridda mellan whiskeyglasen är de bästa. B-sidan Stranger är också den perfekta poplåten, kärlek, längtan, vemod, vilja, känsla, nyfikenhet nedkokat. Rastlösa call and response-gitarrer, en hårt kämpande rytmsektion och en fantastisk melodiös röst framför alltihopa.


 


Klaus Schulze - Timewind

Fredrik: Här har vi Dalí-aktig konst och en 70-talsbrun stämning som iallafall jag tycker en kan stirra på i timmar. Eller i minuter i alla fall. Konstnären Urs Amann gjorde fler omslag till Klaus Schulze, men det här är i min mening snyggast av dem. För övrigt låter skivan precis som den ser ut, vilket är tilltalande. Originalutgåvan har ett spår per sida och klockar in på totalt nästan en timme. En brun Dalí-timme.

 

 
Caesars Palace – Youth Is Wasted On The Young
Oscar: Omslag säger också ofta något om hur bandet ser på musiken. Det märks att Caesars Palace tar musiken på stort allvar även om det ofta var plojigt på scenen. Att låta en av Sveriges grymmaste konstnärer (Jockum Nordström) göra omslagen var ju ett genidrag. Att Björn Olsson kommer in och lägger ett Union Carbide-solo i My Abduction Song gör inte saken sämre. Jocke Åhlund är nog en av de mest underskattade textförfattarna i landet också, alltid bra och formulerar saker åtminstone jag inte hört tidigare. Lyssna bara på Vi Borde Prata Men Det Är För Sent med Les Big Byrd.
 
 
Depeche Mode - A Broken Frame
Fredrik: Det här är ett av de snyggaste fotografierna jag sett. Många av deras 80-talsalbum har fina omslag men det här är ju fetast. Precis som i musiken i sig ryms i omslaget en förbättring från föregångaren, som pryddes av en sorts gladplastinpackad keramiksvan eller vad det är.
Möjligen är fotot lite för fett för skivan idag.
 
Fu Manchu – The Action Is Go
Oscar: Glenn E. Friedmans bild på Tony Alva från 1977 sätter ribban här. The Action Is Go finns inte på digitala kanaler som Spotify vilket väl är ytterligare ett argument för att verkligen köpa de skivor som du gillar. Du kan aldrig veta om du kommer ha tillgång till musiken i framtiden. Kanske dyker det upp nya tjänster och gamla försvinner som Myspace. Knivderby har alltid varit ganska hårt influerade av denna typ av stoner-musik. Detta är väl också Fu Manchus bästa platta från den gyllene perioden med Brant Björk på trummor.

 http://theobelisk.net/obelisk/wp-content/uploads/2015/01/fu-manchu-the-action-is-go.jpg
 
ANNONCE