Nyhet

Så är du en schysst man i musikbranschen

GAFFA.se – allt om musik

Marit Bergman är en av alla artister som har skrivit under #NärMusikenTystnar. Uppropet som tydliggör mäns rent ut sagt bedrövliga beteende inom musikbranschen.

I en Facebook-status har hon nu, tillsammans med sina följare, delat med sig av några punkter som du som man i branschen bör läsa igenom.

Kolla in hela listan:

* Lyssna, ta in, förstå problemet och förstå hur sexuellt våld hör ihop med allmän brist på respekt.

* Säg till nästa gång din vän drar ett dumt skämt på dina kvinnliga kollegors bekostnad, låt det få riktiga konsekvenser när du får höra om män som betett sig illa (även när det är nån ni gillar och respekterar musikaliskt). 

* Vänd dig mot tjejer lika mycket som killar i diskussioner om musik.

* Ta inte för givet att tjejen behöver hjälp med sin förstärkare.

* Säg inte "kul med en tjej, det behövs verkligen!" när du fått en ny kvinnlig kollega.

* Förutsätt inte att en tjej i en loge är en flickvän till någon i bandet. Det är mer troligt att hon är med i bandet.

* Ta dig inte friheten att föreslå ändringar i en kvinnas musik om ni inte har etablerat den sorts relation där sådant är på sin plats.

* Ta för givet att du har något att lära av en kvinnlig kollega, precis som hon kan lära sig av dig. I musik lär vi oss alla av varandra.

* Bli inte så jävla förvånad när kvinnor kan saker.

* Förstå när du har makten i en situation (någon är i beroendeställning till dig, du är mycket äldre än någon, någon beundrar dig etc etc) och låt bli att utnyttja detta genom att till exempel försöka ligga med den personen om du inte är väldigt lyhörd för vad den andra människan vill.

LÄS OCKSÅ: "De sa att tjejband-kvoten var nådd"

ANNONCE