Nyhet

Talar ut om sitt rasistiska förflutna

GAFFA.se – allt om musik

I samband med London-premiären av ”Eric Clapton: Life In 12 Bars” lättade den 72–årige gitarrlegendaren sitt samvete.

Eric Clapton är inte bara aktuell med en dokumentärfilm utan även en kommande gigantisk konsert i London till sommaren, närmare bestämt i Hyde Park. Mycket av den offentliga uppmärksamheten har de senaste dagarna kretsat kring Claptons minst sagt chockerande kommentarer från 70–talet.

Under en London-visning av dokumentären talade Clapton ut om kommentarerna han fällde 1976 då han offentligt gick ut och stöttade högerpolitikern Enoch Powell, som menade att Storbritannien var i fara att utvecklas till ”en svart koloni” och sa rätt ut att han önskade ”utlänningar” ur landet.

Enligt Daily Mail uttrycker Clapton ånger över sitt förflutna och säger att han blir illamående av sina egna ”chauvinistiska” och ”fascistiska” kommentarer.

– Jag skämdes över vem jag var, en slags semi-rasist, något som inte finner någon mening. Halvparten av mina vänner var svarta, jag dejtade en svart kvinna och jag kämpade för den svarta musiken sa han under en Q&A–session i samband med showen.

”Eric Clapton: Life In 12 Bars” hade världspremiär under Torontos internationella filmfestival i fjol och visades förra helgen på teatrar i London. Dokumentären berättar om Claptons långa karriär, narkotikaproblem och familjetragedier.

Redan i nästa månad, närmare bestämt den 10 februari, kommer dokumentären att visas på den amerikanska TV–kanalen Showtime.

Svensk premiär väntas under våren 2018 skriver Scanbox i ett pressmeddelande.

ANNONCE