Nyhet

Sverigedemokraterna och Timbuktu möts i rätten

GAFFA.se – allt om musik

I slutet av november förra året valde hiphopartisten Jason ”Timbuktu” Diakité att stämma Sverigedemokraterna för upphovsrättsintrång. Anledningen är den slogan som partiet använde i sin valkampanj tidigare samma år, där de skrev ”Alla vill till himmelen men ingen vill dö i vårdkön”, vilket Timbuktu menar är stulet från hans låt Alla vill till himmelen men ingen vill dö. Nu är det klart att parterna möts i rätten i höst, rapporterar SVT.

Från början gällde stämningen Sverigedemokraterna på såväl riks- som läns- och kommunnivå, men efter att delar av åtalet lagts ner kommer huvudhandlingen enbart att hållas mellan å ena sidan Timbuktu och Universal Music Publishing, och å andra sidan Sverigedemokraterna Stockholms Stad.

Timbuktu menar att partiet använt raden i syfte att provocera honom och göra honom till åtlöje, eftersom han själv är öppen med att han står långt ifrån SD:s politiska åsikter.


Sverigedemokraternas advokat Niclas Karlsson har tidigare sagt till SVT att den aktuella frasen är så pass utbredd att det inte är fråga om något upphovsrättsbrott.

– Vi ser det som att den här låttexten, att man spinner på att man vill till himmelen – det är så utbrett att man inte kan skapa ett upphovsrättsligt skydd för det, sade han till SVT i januari.

Men på Universal såg man redan då annorlunda på saken.


– För oss är det ett självklart upphovsrättsintrång. Vi har haft ett sånt här fall tidigare med ett företag som kör båt på Östersjön med Peter Lundblads ”Ta mig till havet och gör mig till kung”. Det var inga problem att vinna det målet, sade Universal Music Publishings vd Martin Ingeström till SVT:s Kulturnyheterna.

Andra låtar med liknande titlar är bland annat Alla Vill Till Himlen av Joakim Thåström, Albert Kings Everybody wants to go to heaven but nobody wants do die, och Loretta Lynns låt med samma titel.

Huvudförhandlingarna inleds i Stockholms tingsrätt den 6 november.


LÄS OCKSÅ: Ny kritik – högerextrem podcast tilgänglig på Spotify

ANNONCE