Nyhet

Recension väcker starka reaktioner: ”Är det plötsligt år 1999?”

GAFFA.se – allt om musik

En recension av DN-skribenten Nils Hansson har från flera håll blivit kritiserad i sociala medier. Den handlar om Elina Ryds album Den Luft, och har bland annat fått popartisten Marit Bergman och författaren Annah Björk – aktuell med boken Ni Måste Flytta På Er om kvinnors kamp i musikbranschen – att reagera. Det är främst recensionens avslutande stycke som uppmärksammats, där Nils Hansson spekulerar kring ursprunget till de Håkan Hellström-tendenser han finner i Elina Ryds sätt att sjunga:

”Möjligen har det att göra med de båda kumpaner hon jobbar med, den egenartade Matti Ollikainen från Franska Trion och Mattias Glavå som har producerat både Broder Daniel och Håkan Hellström. Fast Elina Ryd säger att det är hon som är producent, och det finns något i hennes sätt att hålla sin stämma så lugn som antyder att hon nog brukar få sin vilja fram."

Marit Bergman kommenterar den aktuella formuleringen i ett inlägg på sitt Instagramkonto:

”Igår vaknade jag och så var det plötsligt 1999? ”Säger att det är hon som är producent”. Ja då är det nog hon som är producent, skulle jag tippa. ”Brukar få sin vilja fram”. Ja det är väl typ liksom brukligt när man är soloartist och producerar sin egen musik”, skriver hon och får medhåll från flera välkända namn i kommentarsfältet.

”Men vad i hela friden?! Va? Vaa?? Vaaa???”, skriver artisten, låtskrivaren och producenten Jenny Wilson.

Sibille Attar, också hon artist, låtskrivare och producent, har taggat Dagens Nyheter i kommentarsfältet och skriver:

”Intressant, berätta gärna vad ni vill förmedla med detta?”

Annah Björk har delat Marit Bergmans inlägg på Twitter, och kommenterar det med hashtaggen #nimåsteflyttapåer.

Nils Hansson skriver i ett mejl till GAFFA att formuleringen kring producentskapet inte var menad så som den i vissa fall verkar ha uppfattats.

– Det syftar på att både Mattias Glavå och Matti Ollikainen är kända som producenter i andra sammanhang samtidigt som det inte är definierat i materialet kring Elina Ryds skiva hur rollfördelningen där ser ut, men att jag såg henne säga i en intervju att det var hon som var producent.

Även gällande formuleringen om Elina Ryds röst och hennes förmåga att ”få sin vilja fram” hade han en annan tanke än den som kritikerna tycks ha sett.

– Det är ett annat sätt att säga att hon har en auktoritet, trots – eller tack vare – att hon ligger så lågt med den.

LÄS OCKSÅ: The Sounds-medlemmar tillbaka – i ny elektroduo

ANNONCE