Nyhet

"Det finns en bitterhet i sorgen över att ha slarvat bort något fint"

GAFFA.se – allt om musik

Les Big Byrd kammade hem priset för årets låt med I Fucked Up I Was A Child. GAFFA har träffat sångaren, gitarristen, producenten och låtskrivaren Joakim Åhlund.

Grattis till GAFFA-Priset för årets låt! Hur känns det?

– Sjukt kul! Det är väl en klyscha som folk brukar säga men det är kul att det är läsarna som röstar och inte någon jury.


Vad skulle du vilja säga till dem som har röstat fram er?

– Att ni har jävligt god smak. Det ger hopp om svenskarna. Trots allt.

Som jag förstår det var processen med det senaste albumet rätt komplicerad.


– Ja, det var komplicerat. Jag har alltid suttit på flera stolar samtidigt och varit både artist, låtskrivare, gitarrist och producent. Den här gången kände jag att det vore kul att testa jobba med en utomstående producent och då kom vi att tänka på Pete Kember från Spacemen 3. Till vår glädje och förvåning tackade han ja till jobbet. Men det blev inte sådär lyckat som vi hade hoppats på. Vi har tidigare jobbat med Anton Newcombe (från The Brian Jonestown Massacre reds. anm.) och när han hörde om Pete blev han väldigt entusiastisk och kom också upp till Stockholm. Men det visade sig att de inte hade någon bra kemi alls och Pete tyckte inte om att Anton skulle lägga sig i. Jag hamnade mitt emellan och de där två var mest intresserade av att gnabbas som två småungar.

Det låter dränerande, eller?

– Ja, jag tröttnade helt enkelt. Pete var här i två veckor och vi hann inte komma alls så långt som vi hade trott. Vi blev kvarlämnade med en skivinspelning som var mer eller mindre i spillror. Dessutom var jag helt utmattad efter att ha behövt deala med deras tjafs. Så projektet blev liggande ett tag. Men sen gick tiden och jag började kunna höra att vi faktiskt satt på en massa bra låtar, så jag kavlade upp ärmarna och rodde skivan i land.


Så då fick du vara producent ändå, trots att du inte hade tänkt det från början?

– Precis, det gick inte att fly den uppgiften.

Hur kändes det, då?


– Jag jobbar ju som producent också så det tycker jag är väldigt kul, men det är sällan jag har haft en sådan uppgiven känsla inför ett projekt. Det var tungt, men jag är väldigt glad att jag lyckades vända det till något positivt. Med allt erkännande och alla hyllningar, inte minst från GAFFA och GAFFAs läsare, har det blivit en triumf av alltihop.

Låten ni vunnit priset för, I Fucked Up I Was A Child, när i processen kom den till?

– Den kom till när jag började period två av arbetet. Ingenting av Pete eller Anton är med på låten.


Om någon mot förmodan missat låten – hur skulle du beskriva den?

– För mig känns den väldigt textdriven, det är texten som gör att låten känns så angelägen för mig. Sen har den fina melodier och så också, men först och främst känns texten viktig för mig. Det är klart att alla texter är viktiga, men den här kändes väldigt personlig och sann.

<iframe src="https://open.spotify.com/embed/track/3Gv8uENEjjly7JASxPZ0GK" width="100%" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>


Vad handlar den om?

– Den handlar om att bli äldre och tycka att man har misslyckats med olika saker, just i det här fallet handlar det om att misslyckas med gamla relationer. Det finns en bitterhet i den där sorgen över att ha slarvat bort något som är fint.

Ligger de här känslorna längre bak i tiden eller är det något som fortfarande är närvarande i ditt liv?


– Man hoppas att man går vidare i livet och åtminstone inte gör om samma misstag. Misstag kommer man ju alltid att göra, men förhoppningsvis blir det misstag som man inte gjort tidigare, i alla fall. Jag hoppas att man lär av sitt förflutna.

Det känns som att vi kretsar kring det här med lärdomar – från misslyckade relationer och fallerade skivsamarbeten. Är det något som varit återkommande i processen?

– Om man ska säga någonting som är positivt med att bli äldre så är det väl just det, att man lär sig. Det är väl också det enda som skulle vara positivt med att bli äldre, annars kan jag inte komma på en enda grej, faktiskt.


Man får hålla fast i det man hittar. Hur kommer 2019 att se ut?

– Vi ska rikta blicken utomlands och turnera mer utanför Sverige, vi har inte gjort det så mycket med den här skivan. Under tiden ska vi försöka börja jobba med ett nytt album.

Wow, vad roligt! När kommer det?


– Ja, vad kan det bli? Till hösten, om vi är snabba.

Det blir nog många glada av att höra. Till sist, vad varar för evigt?

– Kärleken till mina barn. Den är helt villkorslös och ingenting kan ta bort den.


LÄS OCKSÅ: De vann GAFFA-Priset 2019

ANNONCE