Nyhet

Roskildefestivalen återvänder med popdrottning och stjärnrappare

GAFFA.se – allt om musik

Engelska popstjärnan Dua Lipa får sällskap av Tyler, The Creator, HAIM, St. Vincent, Jada och 18 andra artister i danska Roskildefestivalens första artistsläpp för 2022. Samtidigt säljer den nästan utsålda festivalen 5000 extra biljetter.
 
Efter två inställda festivaler på grund av pandemin så startar Roskildefestivalen på allvar planeringen av festival nummer 50. Detta med ett särskilt fokus på festivalens unga besökare.

Dua Lipa släppte sitt andra album, Future Nostalgia, när världen stängde ner våren 2020. Med hitsinglar som Don't Start Now, Break My Heart och Levitating har det varit nästintill omöjligt att inte höra den 26-åriga popstjärnan världen över. Hon gjorde sitt första gig på festivalen på Oranga Scenen 2018 med sin smittsamma popmusik. Nu återvänder hon större än någonsin.Bland dagens släpp finns också den äventyrliga amerikanska multikonstnären och stjärnrapparen Tyler, The Creator, de tre systrarna i den självsäkra poprockstrion HAIM och den musikaliska kameleonten St. Vincent, som har uppfunnit sig själv igen 2021 med albumet Daddy's Home.

Den 21-åriga prisbelönta talangen Arlo Parks och R&B-artisten Erika De Casier är bland de yngre artisterna i nästa års upplaga, som gör sina första spelningar på den långlivade festivalen. De har tagit sina första karriärsteg mitt i en pandemi och nu kan de äntligen möta en större livepublik.

Och Danmarks egna popsensation Jada får återvända till sina fans efter två inställda öppningskonserter på Oranga Scenen under pandemin. Jada har hunnit växa i popularitet och fått en internationell dragningskraft. Därför ersätts den tilltänkta öppningskonserten med en kvällsspelning på Oranga Scenen, där musik, dans och koreografi utgör ramen för den största showen i hennes karriär hittills.


– Det är precis en högaktuell superstjärna som Dua Lipa som kan skapa den helt euforiska och minnesvärda Roskilde-upplevelse som vi har saknat alldeles för länge. Så vi ser fram emot att se platsen framför Oranga Scenen fyllas med dans, gemenskap och livsglädje igen, säger Anders Wahrén, Roskildefestivalens programchef, i ett pressmeddelande.

Roskildefestivalen 2022 kommer i stor utsträckning att återspegla att artisterna och förväntningarna på festivalen har förändrats under pandemin. Kreativa artister som Tyler, The Creator och St. Vincent har använt nedstängningen för att experimentera och hitta nya ljudbilder, och Jada har tagit steg mot nästa nivå i sin karriär, medan det förutspås att Arlo Parks och Erika De Casier får ett stort genombrott 2022.

Endast 5 000 av 80 000 biljetter återlöstes när Roskildefestivalen ställdes in 2021. Dessa biljetter säljs nu torsdagen den 14 oktober.

Dessutom introducerar festivalen en särskild Under 25-biljett, som endast ger tillgång till unga under 25 år (född efter 3 juli 1997). 80 procent av festivalbesökarna debuterar på festivalen när de är under 25 år. Syftet med Under 25-biljetten är att ta hänsyn till ungdomarna som 2020 och 2021 förlorade möjligheten att gå på festivalen för första gången. 5000 stycken Under 25-biljetter säljs den 30 november. För att säkerställa plats för de nya besökarna justeras antalet andra deltagarkategorier på festivalplatsen nedåt.

– Vi är mycket tacksamma för att nästan alla biljettköpare har hållit kvar i sina biljetter genom två tuffa inställda festivaler. Men två årgångar av festivaldebutanter har samtidigt blivit lurade på möjligheten att gå på festivalen med vänner. Med Under 25-biljetter kommer vi att ge plats för Roskildefestivalen att förbli en mötesplats och fristad för unga människor och stödja ungdomars gemenskap i den svåra tiden efter coronakrisen, säger Signe Lopdrup, Roskildefestivalens VD, i ett pressmeddelande.


Dessa 23 artister är hittills klara för Roskildefestivalen 2022:

Dua Lipa (Storbritannien)

Tyler, The Creator (USA)


HAIM (USA)

St. Vincent (USA)

AG Club (USA)


Alogte Oho & His Sounds of Joy (GH)

Arlo Parks (Storbritannien)

Black Pumas (USA)


Converge: Blood Moon (USA)

Danish String Quartet & Dreamers' Circus (DK)

Erika De Casier (DK)


Fontaines D.C. (IE)

Grandson (CA)

Idles (Storbritannien)


Jada (DK)

Joyce (DK)

Kelly Lee Owens (Storbritannien)


Land Of Kush (CA/EG)

Lingua Ignota (USA)

Moses Sumney (USA)


Poppy (USA)

Nyege Nyege (UG)

Seni Reak Juarta Putra (ID)


Läs om biljettförsäljning och Under 25-biljetten på roskilde-festival.dk.

LÄS OCKSÅ: Festivalen Efterslag firar kärleken till livemusiken

ANNONCE