Nyhet

Thåström om det nya bandet: "Det var ju ett ganska stort steg att ta"

GAFFA.se – allt om musik

GAFFA-Prisade Joakim ”Pimme” Eriksson Thåströms betydelse för svenskt musikliv går inte att överskatta. Sveriges främsta musiker kom att bli en av våra främsta poeter. I GAFFAs kommande nummer har Fredrik Langrath träffat ikonen för ett exklusivt snack om vagabonder, litteratur, det undermedvetna och den nya skivan. Läs ett utdrag från intervjun:

Thåström tycks ha svårt att bestämma sig för om dragkedjan på jackan ska vara uppdragen eller inte. Han har också svårt att bestämma sig för om han ska vila höger fot över vänster fot eller tvärtom. Flera gånger har han hunnit resa sig och gå runt på små oklara ärenden – och händerna rör sig hela tiden som om han dirigerade en osynlig orkester. Jag undrar hur en människa som inte tycks kunna bestämma sig för hur han ska sitta på en stol lyckas bestämma sig för att ersätta nästan hela sitt band med nya medlemmar.

– Det var ju ett ganska stort steg att ta. Men ibland måste man kasta sig ut på djupa vatten. När vi fick ihop det så var det ju fantastiskt att stå med det där gänget. Helt underbart verkligen. Men samtidigt så finns det ju någon charm med att sluta innan det börjar dala och att man istället slutar när det fortfarande funkar. Men visst är det skillnad och jag kan inte säga ännu exakt var vi hamnar nu med den här konstellationen. Man får bara räkna med att det tar ju ett tag att spela ihop sig. Det kanske tar flera år till och med.

Du har ju en del gäster på den nya plattan i och med First Aid Kit och Titiyo. Kan du beskriva lite hur det samarbetet kom sig och hur processen med nya plattan såg ut?

– Titiyo och jag har ju samma management och vi har ju stött på varandra då och då. Jag kände bara att den låten behövde någonting extra helt enkelt och kom att tänka på Titiyos röst. Det bara kändes rätt och så blev det så. När det kommer till First Aid Kit var det faktiskt Sanken som känner tjejerna och hjälpte till där. Vi hade aldrig träffats innan samarbetet. Men jag tände till på idén totalt i och med att jag gillar deras musik jättemycket. Enligt mig lyfter det låtarna otroligt och funkar skitbra verkligen. Alltså både First Aid Kit och Titiyo. Jag är full av beundran.

Det känns som att du har gjort det ganska svårt för dig själv med många av arrangemangen nu när det ska framföras live.

– Ja, vi har stött på en del element som är rätt kluriga att få till absolut. Samtidigt är det ju så att du gör ju inte en platta i studion och sätter upp hinder för dig själv genom att fundera på hur det ska göras live när det väl är dags. Någonstans är det väl så att det är problem som får hanteras sen. Annars går det ju typ inte att göra en platta. Jag har en vag aning om hur det kommer att låta men vi är inte där inne. Som du säger är det ju ganska mycket olika grejer som händer i låtarna och en del är svårare än annat. Men en utmaning blir det absolut. Live och studio är verkligen två skilda situationer nuförtiden. Hela inspelningssituationen nu är ju så totalt annorlunda än vad den var med Ebba Grön till exempel. Fast det är väl ändå lite det som är charmen med att göra plattor idag. Då tycker jag ändå att den här plattan gick förhållandevis enkelt och var inte så förenat med ångest som det kan vara. Och vad det beror på vet jag nog inte riktigt ärligt talat. Fast det är klart att man kan göra det svårt för sig själv med låtar som har enorma stråkarrangemang och allt vad det kan vara – men ja, vi får se var vi hamnar helt enkelt.

Hela intervjun kan du läsa i vårt kommande maj-nummer som är ute 27 april. Skaffa prenumeration här (40 kronor per nummer, kan sägas upp när som helst)

LÄS OCKSÅ: Kolla in alla vinnare i GAFFA-Priset 2022 

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt: