Nyhet

Thåström: "Vissa av mina äldre låtar kan jag inte sjunga"

GAFFA.se – allt om musik

I en exklusiv intervju med GAFFA pratar den dubbelt GAFFA-Prisade Thåström bland annat om att ha intensiva The Clash-perioder, samtidigt som han har lämnat punkarvet bakom sig. Läs ett utdrag från intervjun:

– Jag vet att det brukar sägas om mig att jag alltid går vidare. Och jag vet inte men jag håller väl varken med eller håller inte med. Jag tänker inte så överhuvudtaget utan … Vissa av mina äldre låtar tycker jag inte att jag kan sjunga helt enkelt. Jag kan inte förmå mig till att få ur mig orden längre och det är som om … Jag vet inte.

Är det svårt att relatera till?

– Ja, jag kan inte relatera till Ung Och Kåt idag. Eller jo, jag kan så klart relatera till den men jag kan fan inte stå och sjunga den. På samma sätt som jag inte kan sjunga We're Only in It For The Drugs. Jag tycker att det är skitbra låtar men jag kan inte stå och göra den grejen idag. Det funkar bara inte.

Thåström tystnar en stund för att sedan utveckla sitt svar.

– Jag känner att jag inte kan leverera låtarna på ett trovärdigt sätt inför mig själv helt enkelt. Jag får ont i kroppen när jag ska försöka sjunga det och det gäller väldigt mycket från Imperiet och tidigare soloplattor också. Jag måste sjunga låtar som jag känner ligger rätt för mig och som jag kan få in i kroppen och blodet. Och då är det ju kanske inte så konstigt att det blir fler nya låtar än gamla. 

“DÅ VAR JAG JÄVLIGT TRÖTT PÅ MIG SJÄLV”

Ibland undrar jag om han känner sig nödgad att avmytologisera bilden av sig själv. Visst kan många människor känna sig rastlösa och uppleva ett behov av förändring. Men faktum kvarstår ju att de allra flesta människor har inte lämnat landet så många gånger att de tappat räkningen för längesen. På samma sätt bör han väl vara medveten om att bilden av honom som en artist som alltid går vidare inte är helt gripen ur luften? Plura Jonsson fortsatte till exempel att sjunga Pojkar, Pojkar, Pojkar fram till att Eldkvarn gick i graven 2015.

– Det behöver ju inte vara något fel med att upprepa sig, absolut inte. Jag menar alla har ju sitt sätt. Men ofta så blir ju de flesta människor i alla fall trötta på att upprepa sig helt enkelt. Jag tror att det är någon sorts naturlig drivkraft. För mig är det i alla fall så att om jag inte har något nytt som känns fräscht för mig själv – alltså nya idéer – så vet jag inte hur jag skulle kunna göra en platta överhuvudtaget. För någonstans är det ändå det som är drivkraften. Först själva nyfikenheten kring att försöka utforska något nytt och sen att man någonstans hamnar på en plats där man aldrig riktigt varit förut. Alltså att man får en kick helt enkelt. Sen kan jag få en kick på att göra något … Ja, nä, jag stannar där.

Hela intervjun kan du läsa i vårt kommande maj-nummer som är ute 27 april. Skaffa prenumeration här (40 kronor per nummer, kan sägas upp när som helst)

LÄS OCKSÅ: Kolla in alla vinnare i GAFFA-Priset 2022 

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt: