Nyhet

Dogge får Cornelispriset 2022

Svensk rap började med Carola enligt Dogge i en intervju med Aftonbladet.

Hiphopgruppen The Latin Kings bestående av Dogge Doggelito, Chepe, Salla och Rodde välkomnade lyssnarna till platser som Norra Botkyrka, Alby och Rinkeby på debutalbumet, Välkommen Till Förorten från 1994, som föregicks av att de kom på tredje plats i rap-SM 1991.

Frontfiguren Dogge har sedan dess gått solo och har även fått uppmärksamhet för sin medverkan i reklamfilm, i synnerhet för elektronikkedjan Elgiganten där hans replik "cykel på köpet" blev till en klassiker.

Nu får han Cornelispriset 2022 och stipendiet på 750 000 kronor och enligt Aftonbladet har han inte legat på latsidan på sistone utan han har släppt nio album de senaste två åren. I samma intervju menar Dogge på att svensk rap började 1983 med Carola som är uppvuxen i Norsborg i Botkyrka kommun.

– Hon inspirerade oss små kycklingar som satt där på bänkarna och rappade. Hon visade oss att det fanns en väg framåt. Främling handlade ju om en syrian hon var ihop med i Norsborg, tror jag, säger Dogge till Aftonbladet.

Dogge säger att han har lovat Gud att prispengarna ska gå till att köpa ett hus i Puerto Rico som ska döpas till Casa Cornelis efter trubaduren Cornelis Vreeswijk, som priset också instiftades av strax innan han gick bort 1987. Monica Zetterlund, Freddie Wadling, Olle Ljungström, Lill Lindfors och Kjell Höglund är några av de tidigare pristagarna och priset till Dogge delades ut igår den 7 augusti på Mosebacke i Stockholm.

LÄS OCKSÅ: Frank Ocean säljer penisringar i guld som pryds av diamanter
ANNONCE