Nyhet

Dua Lipa utsedd till hedersambassadör för Kosovo

Efter framträdandet på Sunny Hill Festival, Kosovos största musikfestival, så utsågs popartisten Dua Lipa till hedersambassadör åt landet vars självständighet är omtvistad.

Dua Lipa meddelade på Instagram att hon nu är hedersambassadör för Kosovo. Det gjorde hon den 6 augusti, bara två dagar efter hennes framträdande på Sunny Hill Festival.

På bilden i inlägget står 26-åringen bredvid landets president, Vjosa Osmani, som har delat ett liknande inlägg på sin egen profil. Dua Lipa skriver själv: ”Det är en ära och ett privilegium att få representera mitt land i hela världen och att fortsätta mitt globala arbete och mina ansträngningar med att göra avtryck och skillnad. Kosovos ungdomar förtjänar rätten till viseringsliberalisering, friheten att resa och att drömma stort".Även om Dua Lipa är född och uppvuxen i London, bodde hon två år i Kosovo från 13 till 15 års ålder. Båda hennes föräldrar immigrerade till Storbritannien från det forna Jugoslavien, och hennes far organiserade Sunny Hill Festival med sin dotter för första gången 2018.

Det är inte första gången som Dua Lipa engagerar sig politiskt. Redan 2020 delade hon en bild av en karta bestående av Albanien, Kosovo och delar av andra grannländer på Balkan där alla länderna färgades av den albanska flaggan. Detta tillsammans med texten "autochthonous" som på svenska betyder autoktona och är en term för de som härstammar från ett specifikt område och betecknar ett lands ursprungsbefolkning. Dua Lipa turnerar just nu med Future Nostalgia, ett album som hyllades av GAFFAs recensent som beskrev artisten som "en beroendeframkallande ikon av sin tid". Recensionen i sin helhet kan du läsa här.

LÄS OCKSÅ: Roger Waters kallar Joe Biden för en krigsförbrytare

 

ANNONCE