Nyhet

LIVESCENER VITTNAR: Konsertutbudet krymper

Arrangörer vågar inte boka oetablerade artister.

Inflation, höga elpriser och räntehöjningar tvingar livescener att i högre grad boka etablerade artister som säljer ut lokalerna. Det berättar livescener runtom i landet, rapporterar P3 Musiknyheter.

– Man måste vara mer försiktig, man får överväga noggrant och försöka minimera riskerna helt enkelt. Man försöker investera i säkra produktioner och hålla nere kostnaderna så gott man kan, säger Alexander Youssef, VD på Debaser i Stockholm till P3 Musiknyheter.

Året har varit ekonomiskt tufft för både livescener och publiken, och pengar över till nöjen har krympt. Många spelställen närmar sig nu en smärtgräns. Driften för lokalerna har blivit dyra och ska helst sälja ut för att det ska bli lönsamt, vilket på lång sikt kan påverka tillväxten av den svenska musikscenen.


LÄS OCKSÅ: "REPORTAGE: Klubbdöden – hotet mot våra livescener"

– Vad ska vi sätta på stora scener om vi inte har små scener? För man börjar på små scener, och sen kanske om man har tur och är skicklig, hamnar man på stora scener. Så det är helt avgörande att vi har massa små scener för oetablerade artister, säger Joppe Pihlgren på branschorganisationen Svensk Live.

Tillgången till mindre scener är viktiga för nya oetablerade artister, men i nuläget hamnar dessa få scener i kläm. Nyöppnade Stockholms-spelstället Stadsgårdsterminalen tar in drygt 500 personer och Andreas Blom, kulturansvarig för livescenen, upplever att bokare föredrar större scener:


– Jag pratade faktiskt med en bokare idag, och då sa han att: nej då jobbar vi hellre hårdare med de som är ännu större – för det är lite lite med 500 personer.

LÄS OCKSÅ: "Bruce Springsteens manager svarar på kritik om höga biljettpriser"

ANNONCE