Nyhet

Roskildefestivalens nya grepp – varningsarmband till tafsande besökare

"Vissa kommer att kritisera oss för att vi gör för mycket, andra för att vi gör för lite."

Säkerhetsvärdar på Roskildefestivalen kan nu dela ut så kallade varningsarmband till besökare som tafsar, enligt Kulturnytt i P1.

Armbandet ersätter i så fall det vanliga festivalarmbandet och om en besökare fortsätter vara misskötsam måste den lämna festivalområdet.

– Varningsarmbandet handlar om att signalera att vi faktiskt menar det. Vi tar bort armbandet du redan har och sätter på ett nytt armband så att det blir tydligt att du har fått en varning. Om vi ​​pratar med dig igen av samma anledning vid ett senare tillfälle får du inga fler varningar. Då är det tack och hej, säger säkerhetschefen Morten Therkildsen till Danmarks Radio.

I intervjun med DR fortsätter han berätta att det handlar om att starta en dialog och menar att det är svårt att hitta en balans.

– Vissa kommer att kritisera oss för att vi gör för mycket, andra för att vi gör för lite.

Under årets upplaga av Roskildefestivalen har anmälningar om våldtäkt upprättats och under 2019 var antalet anmälningar rekordmånga, enligt Kulturnytt. Efter 2019 infördes också en ny samtyckeslag i Danmark, något som den danska polisen velat göra allmänheten uppmärksam på.

”Har ni pratat om den nya samtyckeslagstiftningen i ert camp? Om du inte får ett ja, ta det som ett nej. Respektera varandras gränser och ta hand om varandra ute på området.”, skriver polisen på Twitter.

Säkerhetschef Morten Therkildsen förtydligar för DR att vid sexuella övergrepp är ett varningsarmband inte aktuellt, utan att övergrepp ska polisanmälas.

LÄS OCKSÅ: R. Kelly dömd till 30 års fängelse

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:

ANNONCE