Nyhet

Zelenskyj vill hålla Eurovision Song Contest i sönderskjuten stad

Precis som vadhållare förutspådde så vann Ukraina årets Eurovision Song Contest i lördags, där Kalush Orchestra med låten Stefania vann med det största antalet poäng en vinnare någonsin fått i musiktävlingen.

Strax därefter kommenterade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj segern på Facebook, där han bland annat skrev följande:

"Vårt mod imponerar på världen, vår musik erövrar Europa! Nästa år kommer Ukraina att vara värd för Eurovision. För tredje gången i historien. Och som jag tror: Inte den sista. Vi kommer att göra vårt yttersta för att en dag vara värd för deltagare och besökare i Eurovision i ukrainska Mariupol. Fri, fridfull, återställd."

Den utbombade hamnstaden Mariupol är en av de hårdast drabbade städerna under den pågående ryska invasionen. En stor del av befolkningen har flytt och just nu har Ryssland tagit kontroll över hela staden förutom ett stålverk där ukrainare fortfarande befinner sig för att göra motstånd. Värt att notera är också att Zelenskyj skriver att han drömmer om att "en dag" få arrangera Eurovision Song Contest i Mariupol, och alltså inte nästa år.

Skulle det bli så att det krigshärjade Ukraina inte kommer att kunna arrangera Eurovision Song Contest 2023, så är det inte första gången i tävlingens 66-åriga historia som ett vinnande land inte kör tävlingen året efter. Enligt Ekstra Bladet har detta hänt sex gånger tidigare, senast 1980, då Nederländerna erbjöd sig att arrangera efter att Israel vunnit två år i rad och tackade nej till att arrangera den andra gången av ekonomiska skäl.LÄS OCKSÅ: GAFFA Quiz – får du alla rätt?

ANNONCE