Nyhet

Billy Bragg om viral The Clash-cover: ”Det är djupt problematiskt”

GAFFA.se – allt om musik

Det ukrainska punkbandet Beton har de senaste dagarna blivit virala. Detta sedan de spelade in en ny version på The Clashs hit London Calling, med det nya namnet Kyiv Calling. Bandet säger sig vilja uppmärksamma det pågående kriget i Ukraina och med låten uppmana resten av världen att bidra med support till landets försvar mot Ryssland.

Flera nyhetskällor har rapporterat om låten, som efter att den börjat få spridning nu möts av kritik från brittiska artisten och singer-songwritern Billy Bragg. Han skriver i ett inlägg på sin Facebook-sida:

”Igår delade jag ett klipp av det ukrainska bandet Beton när de framför sin version av London Calling. Enligt rapporter godkändes låten Kyiv Calling av The Clash, där insamlade pengar går till Free Ukraine Resistance Movement. Efter att ha diskuterat texten till låten och huruvida Joe Strummer skulle godkänna den nya texten, uppmärksammade flera människor mig på ett gäng bilder på bandets Facebook-sida där de bar t-shirts med Ramones logga. Ordet ”Ramones” längst upp hade ersatts med ordet ”Banderas” och trots att alla namn i loggan inte syntes, var ”Stepan” det namn som faktiskt gjorde det. Bilderna dateras ett år bakåt.


Det är djupt problematiskt. Stepan Bandera var en högerextrem ukrainsk politiker som samarbetade med nazisterna under ockupationen av Ukraina och vars anhängare var delaktiga i förintelsen. Att han rättfärdigade dessa saker som en del i Ukrainas självständighet från Sovjetunionen har lett till att högernationalister idag anammat hans image i sin decennielånga kamp mot Ryssland.

Effekten av det har blivit att Putin kan smutskasta alla de som vill ha ett demokratiskt Ukraina fritt från ryskt inflytande och kalla dem för neo-nazister. Hyllningarna av Bandera förklarar hans försök att legitimera invasionen som en ’denazifierings’-kampanj.”

Han fortsätter med att förklara att alla stora högernationalistiska partier i Ukraina bildade ett enat parti inför valet 2019, men bara fick 2.15 procent av rösterna och misslyckades med att komma in i det nationella parlamentet. Han skriver också att han skickade ett meddelande till bandets Facebook-sida och frågade varför de hade tröjor som ser ut att stötta Bandera på sig, utan respons.


Han avslutar sitt inlägg med att skriva:

”Vi kan diskutera meningen bakom London Calling och vad Joe Strummer hade tyckt om den nya texten, men vi kan vara jävligt säkra på att han inte skulle tillåta att låten används av ett band som uttrycker sin support för fascister.”

LÄS OCKSÅ: Billy Bragg tar tillbaka uttalande – ukrainska punkbandet gör avbönANNONCE