Nyhet

Billy Bragg tar tillbaka uttalande – ukrainska punkbandet gör avbön

GAFFA.se – allt om musik

Flera nyhetskällor har de senaste dagarna rapporterat om det ukrainska punkbandet Beton, som blivit virala sedan de spelade in en ny version på The Clashs hit London Calling, med det nya namnet Kyiv Calling. Bandet har sagt att de vill uppmärksamma det pågående kriget i Ukraina och med låten uppmana resten av världen att bidra med support till landets försvar mot Ryssland.

Brittiska artisten och singer-songwritern Billy Bragg kritiserade nyligen bandet i ett inlägg på Facebook, som sedan dess är borttaget, för att de uttryckte support för fascister. Han uppmärksammade då en bild från bandets Facebook-sida, där de sågs posera i tröjor med namnet ”Bandera” på. I det borttagna inlägget skrev Billy Bragg bland annat:

”Det är djupt problematiskt. Stepan Bandera var en högerextrem ukrainsk politiker som samarbetade med nazisterna under ockupationen av Ukraina och vars anhängare var delaktiga i förintelsen. Att han rättfärdigade dessa saker som en del i Ukrainas självständighet från Sovjetunionen har lett till att högernationalister idag anammat hans image i sin decennielånga kamp mot Ryssland.”


Sedan dess har bandet tagit kontakt med den brittiske artisten för att bemöta kritiken, och Billy Bragg skriver nu i ett nytt inlägg:

”Igår kontaktades jag av Andriy Zholob, bandets gitarrist, som var oroad över min kritik. Han är en doktor som jobbar i Lviv med traumatiserade flyktingar från krigs-zonerna i landet. Beton, sa han, är ett antifascistiskt band och han bad mig att formulera ett statement som både ber om ursäkt för det anstöt tröjorna väckt och klargör bandets ställning.”


Han fortsätter med att förklara att bandet efter diskussioner med artisten tagit bort bilderna, och postat ett eget statement på sin Facebook-sida. I det skriver de bland annat:

”Vi förstår att uppfattningen av Bandera ser annorlunda ut runtom i världen, än vad den gör här i Ukraina. Vi inser att han är en kontroversiell figur. Och vi skulle vilja klargöra vår position.

Som många östeuropeiska länder under 1900-talet, blev Ukraina lidande efter att ha invaderats av både nazi-Tyskland och Sovjetunionen. Banderas passion för ukrainsk självständighet ledde till att han samarbetade med nazister för att sedan vända sig emot dem när de försökte förtrycka landet. Under den mest skakande perioden i vår nations historia skickades Bandera till koncentrationsläger för att ha trotsat nazisterna.


Hans upplevelse är en påminnelse om att vår historia är komplex och vi accepterar att den har mörka kapitel. Oavsett tror vi att det är upp till alla ukrainare, oaktat deras etniska eller religiösa tillhörigheter, som äntligen fått möjligheten att öppet och demokratiskt debattera arvet från deras historiska figurer, att göra klart att debatten inkluderar att erkänna och acceptera brott som har begåtts både mot dem som offer och av dem som förövare.”

Vidare skriver bandet att de behöver en debatt i landet om dess historia och ifrågasatta minne, något som enligt bandet själva är omöjligt i Putins Ryssland.


LÄS OCKSÅ: Billy Bragg om viral The Clash-cover: ”Det är djupt problematiskt”

ANNONCE