Nyhet

David Bowie-producenten Tony Visconti: "Spotify är avskyvärt"

GAFFA.se – allt om musik

Den 77-årige producenten Tony Visconti är mest känd för sitt mångåriga samarbete med David Bowie. Den amerikanska producenten började arbeta med Bowie redan i slutet av 60-talet och producerade en rad av ikonens mästerverk från 1970-talet och Bowies fyra sista skivor fram till hans död 2016.

Och nu har Visconti anslutit sig till den stora skara musiker som är missnöjda med streamingtjänsternas mycket låga royaltybetalningar till artisterna. I januari bad Visconti via Twitter om hjälp med att radera sitt Spotify-konto.

När den brittiska tidningen The Independent följde upp saken sa Visconti att det slutade med att han behöll sitt konto ("I use it as a tool") – men uttryckte samtidigt sin oreserverade kritik mot streamingjätten:


– Spotify är avskyvärt, med pengarna de tjänar (på artisterna, reds. anm.). Även om du har tolv miljoner streams kommer du knappt att kunna köpa lunch för två personer. Det är galet och jag vet inte hur det kan vara tillåtet. Spotify gör ingenting för att stödja musikkulturen.

Visconti är långt ifrån den enda musikern som har kritiserat Spotify och andra streamingtjänster.

– Jag gillar inte någon av streamingtjänsterna eftersom de inte betalar oss ordentligt, sa till exempel David Crosby nyligen enligt Uncut och tillade:

– Proportionerna är fel. De tjänar miljarder och betalar ut småpengar.

LÄS OCKSÅ: Artister sluter upp i Spotify-satsning – lyfter och hyllar kvinnliga musikskapare

ANNONCE