Nyhet

Nytt musikprogram på SVT – är du nästa hitmakare?

Jakten på den stora låtskrivaren står i fokus.

Under våren 2023 kommer SVT sända premiären av Songland. Till skillnad från andra kända musikprogram som Idol eller The Voice, står här låtskrivandet i centrum och jakten på nästa stora hitmakare.

I Songland söker sex kända artister en ny låt och oetablerade låtskrivare får chansen att pitcha sin musik för dem. Till sin hjälp har de en panel som består av tre professionella musikproducenter med stora hits i bagaget: Linnea ”Nea” Södahl, Carl Falk Gramer och Elias Kapari. I slutet av varje program väljer artisterna en låt som ska ges ut.

– Jag har stor respekt för den vision Dave Stewart, från duon i Eurythmics och tillika upphovsmannen bakom Songland, har. Han vill låta landets största artister och bästa musikproducenter vara dörröppnare för alla okända låtskrivare som varje dag skapar ny fantastisk musik men som sällan får chansen att slå igenom. Pass it forward, för nu kommer nya svenska hits skapas, säger Anton Glanzelius, programbeställare på SVT i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: "Efter röstfusket – Eurovision ändrar röstsystemet"

I varje avsnitt av programmet medverkar fyra nya låtskrivare som får presentera sina egna verk för en etablerad artist som i slutet av programmet väljer en av låtarna att släppa. Under kreativ vägledning av de erfarna producenterna jobbar man sedan för att utveckla låten till dess fulla potential och för att passa artisten.

Musikproducenten Linnea ”Nea” Södahl längtar efter att ta tag i sin uppgift i panelen: 

– Det jag ser mest fram emot med Songland är att få lyfta fram nya svenska låtskrivare. Det finns ju redan många program som lyfter up and coming artisttalanger – men processen bakom låtarna tänker jag för många är ganska okänd.

Carl Falk Gramer ser fram emot att kunna ge något tillbaka till unga låtskrivare: 

– Med erfarenheten jag har efter 20 år som låtskrivare är det här ett perfekt format för att ge unga talanger chansen att få bra feedback på sina låtar.

Även Elias Kapari är laddad för producent-uppgiften i Songland: 

– Det känns jättekul att få visa tittarna hur låtskrivande och produktion faktiskt går till.

Den ursprungliga NBC-versionen av programmet skapades av Live Animals och Universal Television Alternative Studio, en del av Universal Studio Group.

LÄS OCKSÅ: "Arrangörsbolaget försätts i konkurs"

ANNONCE