Nyhet

Mammans ord om Einár ett år efter mordet

Nils "Einár" Grönberg sköts till döds bara 19 år gammal. Nu uppmanar hans mamma till att samlas kring minnet av artisten.

Det är idag ett år sedan Nils Grönberg, mer känd under artistnamnet Einár, blev skjuten till döds i Hammarby sjöstad i Stockholm. Ett brott som fortfarande är ouppklarat.

Nu uppmanar hans mamma Lena Nilsson till att samlas och enas kring artistens minne.

”Idag vill vi minnas Nils med er, med allt det han var. Nils var en artist, en rappare men främst är Nils Min och Eriks son. George, Axel & Ellens bror, Alexandras käraste, vår älskade familjemedlem & vän.


Tyvärr är det alldeles för många dagar då familjer samlas runt om i vårt land för att sörja ett barn som tagits ifrån dem i det meningslösa våldet. Vi tänder ljus, vi spelar musik och är tillsammans i sorgen och står enade i att vi kan trösta varandra.

Nils, vi älskar och saknar dig så mycket.”, säger hon i ett pressmeddelande.

I augusti i år startade Lena Nilsson stiftelsen ”Nils Einár Grönberg foundation.” Stiftelsen ska lämna projektstöd eller ge stipendier till enskilda som arbetar i Einárs kreativa och konstnärliga anda, även ideella föreningar kan ansöka om projektstöd.


”Allt i syfte att förbättra och ytterst skapa värdiga levnadsvillkor för utsatta och utnyttjade barn och ungdomar samt deras nära och kära.”, framgår i ett pressmeddelande.

För ett år sedan hittades den 19-åriga rapartisten skjuten vid en port vid en innegård, och var vid tidpunkten en av Sveriges mest streamade artister. I dagsläget är fortfarande ingen frihetsberövad för mordet och något mordvapen har inte heller hittats. Tidigare i våras delgavs en ung man misstanke om delaktighet i mordet, men misstankarna kunde inte styrkas och åklagaren kunde därför inte begära honom häktad, enligt DN. Händelsen väckte också stor debatt kring musikgenren gangsterrap.

I ett inlägg på Instagram har Einárs mamma delat en bild på artisten som barn. I inlägget skriver hon bland annat:


”Jag vet inte varför jag fick gåvan att vara till för dig hela vägen på din livsresa. Jag vet ingenting längre, förutom att dagar tillsammans med dom man älskar är det enda som betyder något. Jag vet att någon slags kraft kan bära oss när livet är som svårast. Jag är tacksam för varenda stund med dig. Jag är rörd över dom sista dagarna vi fick tillsammans. Nils mitt barn, mitt hjärta, mitt liv, en evighet har jag dig.”

LÄS OCKSÅ: NY MUSIK MED EINÁR SLÄPPT POSTUMT
ANNONCE