Nyhet

Serj Tankian vädjar till Imagine Dragons att ställa in konsert

Frontmannen i System Of A Down har i ett personligt brev bett Imagine Dragons att avboka sin planerade spelning i Azerbajdzjan i september.

Efter att svar uteblivit valde Tankian under gårdagen att publicera sitt brev på sociala medier och göra sin vädjan offentlig, enligt NME.

I ett inlägg på Facebook skriver han bland annat:

”Jag var säker på att de var omedvetna om att Azerbajdzjans oligarkledda diktaturregim har svält 120 000 människor i Nagorno-Karabagh, vilket nu benämns som ett folkmord av den före detta åklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen, Luis Moreno Ocampo. Så jag skickade ett vänligt brev via representanter där jag bad dem att tänka om kring spelningen i Azerbajdzjan, eftersom det skulle whitewash:a diktaturregimens framtoning. Jag tog med flera artiklar, däribland en från Amnesty International som jag fick veta att de arbetat med tidigare. Jag fick inget svar. Ingen respons.”


I brevet, som också citeras i inlägget, skriver han till Imagine Dragons att han uppskattar gruppens arbete med mänskliga rättigheter och deras samarbete med Amnesty. Han skriver också att han vädjar till dem att ställa in sin spelning i Baku, och att han som armenier och aktivist känner äckel över att andra stora artister har spelat i staden. I brevet hänvisar han till ”de fruktansvärda brott mot mänskliga rättigheter som genomförts av Ilham Aliyevs diktatur, inte bara mot sitt eget folk utan även tusentals armenier (mitt folk).”

Tankian fortsätter:

”Vårt band System Of A Down släppte två nya låtar under 2020 som en del av en kampanj för att skapa medvetenhet och samla in pengar för att stoppa dessa grymheter och aggressioner. Jag känner också att det skulle ha en negativ inverkan på ert varumärke. Jag är säker på att ni kan klura ut alla fakta själva angående beslutet att ställa in er konsert. Oavsett uppskattar jag er tid och ert övervägande. Tack för att ni lyssnade och jag hoppas att vi ses en dag.”

I inlägget har Tankian även länkat till en petition vars beskrivning lyder:


”Imagine Dragons måste uppmärksammas på att de används för att whitewash:a det brottsliga folkmordet genomfört av Aliyevs regim i Azerbajdzjan.”


I skrivande stund har namninsamlingen över 4000 signaturer.

LÄS OCKSÅ: HÖGERPARTI ANVÄNDE CHIC-LÅT I KAMPANJVIDEO - FÖRDÖMS AV NILE RODGERS

ANNONCE